România arde la temperaturi tropicale, de peste 40 de grade Celsius. Din cauza temperaturilor caniculare si seceta face ravagii și avigația pe Dunăre este pusă în pericol. La Călărași, spre exemplu, sunt zone unde fluviul s-a retras atât de mult încât bărcile trebuie să facă slalom printre limbile de nisip. Este doar o chestiune de timp până când peştii vor începe să moară, spun pescarii, și asta pentru că nu toți reușesc să ajungă în apele adânci.
Situația este critică, într-adevăr, și asta deoarece nivelul Dunării scade de la o zi la alta din cauza secetei cu care ne confruntăm.
În orașul Călărași, numai în ultima săptămână, nivelul apei a scăzut cu un metru și jumătate. Sunte zone, cum este și cazul Portului Oltenița, unde – spun localnicii – nivelul Dunării este la fel de scăzut ca acum șase ani, când ne-am confruntat cu o secetă la fel de gravă ca în acest moment.
Acest lucru afectează inclusiv ecosistemul, iar pescarii se plâng de faptul că inclusiv această activitate este afectată. Oamenii spun că după o zi de pescuit se întorc cu capturi mai mici cu 30% față de perioada de dinaintea acestei secete.
Oamenii de aici, din zona Dunării, se așeaptă ca nivelul apei să scadă și mai mult în următoarea perioadă.
Autoritățile confirmă faptul că Dunărea are un nivel mult mai scăzut. La Guvern se iau măsuri, Ministerul Mediului caută soluții.
Lacurile din țara noastră sunt la o capacitate de umplere de doar 68% în acest moment.
Sursa: Realitatea de Calarasi