Discuții cruciale, astăzi, în scandalul Bîstroe. Oficialii români și cei ucraineni discută pe tema lucrărilor făcute pe canalul Bâstroe, chiar înainte de vizita Comisiei Europene. Între timp, țara noastră încă așteaptă acordul regimului de la Kiev ca să putem face măsurători pe canal. Anca Alexandrescu și echipa Realitatea PLUS încep, astăzi, cea mai amplă anchetă jurnalistică pe canalul Bîstroe, de unde vor relata care este situația reală.
Anca Alexandrescu va ajunge acolo și va transmite în direct ce se întâmplă pe Dunăre, ce fac ucrainenii acolo și ce ni se ascunde despre dragări.
La București, la Ministerul Transporturilor, are loc prima videoconferință cu partea ucraineană despre Bîstroe. Guvernul cere verificări în ceea ce privește adâncimea canalului. Până în momentul de față, Kievul nu a răspuns cererii autorităților române de a putea face și măsurători.
Sorin Grindeanu a spus că, în 2022, nu a existat decât o notificare în luna iulie, dar nu se știe ce s-a întâmplat cu acea notificare. În documentul respectiv, partea ucraineană notifica asupra unei lucrări de de 400 de metri în zona Ismail, fără să precizeze că vor face adânciri în acea zonă.
Grindeanu a spus că i se pare normal ca acum România să ceară oprirea lucrărilor din zona respectivă și mai apoi să fie permisă măsurarea adâncimii, precizând că a purtat discuții cu MIisterul de Interne și cu Ministerul Afacerilor Externe.
În urmă cu câteva zile, Comisia Europeană a spus că nu a primit niciun document oficial de la autoritățile române privind situația de pe canalul Bîstroe, și că solicită lămuriri de la fiecare parte din conflict.
Ministerul Infrastructurii din Ucraina a anunțat că adâncimea pe canalul Bîstroe a ajuns la 6,5 metri de la 3,9 metri, cât era adâncimea inițială.
Ambasadorul Ucrainei a confirmat întâlnirea
Informația anunțată de Ministrul Transporturilor a fost confirmată și de Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk.
„Au fost o serie de paşi care s-au făcut de ambele părţi în legătură cu activităţile desfăşurate de Ucraina pentru a menţine calea navigabilă. Am stabilit o comunicare oficială între cele două Ministere de Externe. Au fost schimburi de informaţii referitoare la caracterul lucrărilor pe care le-am făcut. Am primit o cerere pentru a măsura lucrările pe care Ucraina le-a desfăşurat, iar această cerere este în lucru. (…) Între timp, este necesar să avem consultări tehnice la nivel de specialişti cu privire la lucrările pe care Ucraina le-a desfăşurat şi sunt foarte încântat să vă spun că aceste consultări vor avea loc mâine”, a declarat ambasadorul, joi, la Parlament.
Potrivit acestuia, întâlnirea „va fi o bună ocazie pentru ca cei implicaţi, profesionişti, care înţeleg, să schimbe informaţii concrete despre lucrările efectuate şi despre următorii paşi”.
Ihor Prokopchuk a precizat că din partea ucraineană consultările vor fi conduse de ministrul Infrastructurii, care va fi însoţit de o echipă multidisciplinară.
„Ne aşteptăm ca şi partea română să participe cu reprezentanţi de la mai multe instituţii abilitate”, a adăugat ambasadorul.