România răspunde în consecință după votul negativ al Austriei: Bucureștiul blochează intenția Vienei de a prelua președinția OSCE, o instituție-cheie pentru securitatea în Europa. La fel ca și în cazul votului pentru aderarea la spațiul Schengen, obținerea conducerii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa poate fi preluată dacă toate statele UE sunt de acord.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa are rolul de a preveni conflictele, de a administra crizele și vine cu soluții de reconstrucție pentru statele lovite de războaie. Este instituția-cheie pe care Austria și-o dorește cu orice preț în contextul actual, când în Europa a izbucnit un război în toată regula după aproape 80 de ani de pace. Conflictul dintre Rusia și Ucraina aduce sarcini de interes major pentru OSCE.

La câteva zile după ce Austria a umilit România cu un vot negativ sub pretextul migrației, cancelarul Karl Nehammer s-a autopropus ca mediator în războiul dus de Putin.

Acesta a invocat statului Austriei care este o țară neutră, nu face parte din NATO și este cunoscută pentru relațiile strânse dintre Viena și Moscova. „Suntem o țară neutră, avem un statut special în UE și din acest motiv a fost important pentru mine să încerc să joc un rol de mediere.” (…) „Cu toate acestea, avem o poziție clară în ceea ce privește coridoarele umanitare, încetarea focului și investigarea obiectivă a crimelor de război,” a declarat cancelarul austriac, citat de orf2.at.

Nehammer este primul lider de stat din Europa care s-a întâlnit direct cu Vladimir Putin la câteva săptămâni după descoperirea mascarului de la Bucha care a îngrozit toată lumea. Nehammer a presupus că războiul nu se va opri nici anul viitor când urmează schimbarea șefiei OSCE.

Din OSCE face parte și Rusia și alte 56 de state care discută situații ce țin de securitate. Dezbaterile cruciale privind reconstrucția statelor post-război sau gestionarea crizelor au loc la Viena, acolo unde este sediul central al OSCE.

 

România reacționează dur la umilința la care a fost supusă de către cancelarul Austriac și amenință cu votul împotriva preluării șefiei OSCE.

 

Desemnarea noului candidat va avea loc în decembrie 2023, după ce expiră mandatul deținut de Helga Maria Schmid care reprezintă Germania din 2020.

Articolul precedentSărbătoare 13 decembrie – Cruce cu negru în calendarul ortodox – Puțină lume știe importanța acestei zile deosebite
Articolul următorSuperstiţii MARŢI 13. Aşa te fereşti de cele TREI CEASURI RELE!