Ministerul român de Externe a făcut sâmbătă precizări legate de decizia autorităților din Turcia de a solicita un test PCR negativ pentru cetățenii care vor să intre în țară. Pentru cei care călătoresc cu avionul, măsura intră în vigoare pe 28 decembrie, iar pentru cei care ajung în țară pe cale aeriană rutieră, feroviară și maritimă, pe 30 decembrie, relatează realitatea.net

Testul trebuie făcut cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară. 

În comunicatul MAE, se arată că persoanelor care intenționează să călătorească în Turcia pe cale aeriană și care nu vor fi în măsură să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu li se va permite îmbarcarea.

Persoanele care intenționează să călătorească pe cale rutieră, de asemenea, vor fi nevoite să prezinte autorităților vamale un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. În situația în care călătorii nu sunt în măsură să prezinte rezultatul testului, conform solicitării adresate de către autorități, aceștia pot intra pe teritoriul Turciei, cu mențiunea că li se va aplica măsura carantinei, pe o perioadă de 10 zile, la adresa de cazare declarată (casă, hotel etc.), urmând ca în a 7-a zi respectivii să se poată deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale. În cazul în care rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele în cauză vor putea ieși din carantină.

Persoanele care vor intra în Republica Turcia pe cale rutieră și care nu vor prezenta un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și care nu dețin un loc de cazare (casă, hotel etc.) unde să poată efectua perioada de carantină prevăzută de lege, vor fi redirecționați, pentru efectuarea carantinei instituționalizate, timp de 10 zile, în funcție de locurile disponibile, în centre special amenajate, aparținând Direcțiilor de Sănătate din provincia de destinație. Ulterior, în a 7-a zi de carantină, persoanele carantinate  se pot deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale. În măsura în care rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele în cauză pot ieși din carantină.

Persoanele care în ultimele 10 zile dinaintea sosirii în Turcia s-au aflat în Regatul Unit, Danemarca sau Africa de Sud, vor fi obligate să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore de la data intrării în Republica Turcia, și vor avea obligația de a intra în carantină pentru o perioadă de 10 zile, la adresa de domiciliu declarată (casă, hotel etc.). În situația în care respectivele persoane nu dețin un loc de cazare (casă, hotel etc.) unde să poată efectua perioada de carantină prevăzută de lege, vor fi redirecționate, pentru efectuarea carantinei instituționalizate, timp de 10 zile, în funcție de locurile disponibile, în centre special amenajate de către Direcțiile de Sănătate din provincia de destinație. Ulterior, în a 7-a zi de carantină, persoanele carantinate se pot deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale. În măsura în care rezultatul testului efectuat este negativ, cetățenii în cauză pot ieși din carantină.

Persoanele care vor tranzita Republica Turcia vor fi nevoite să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei, numai în măsura în care țara de destinație finală va solicita acest lucru. Totodată, respectivele persoane vor avea obligația să nu părăsească zona destinată tranzitului pe durata prezenței pe teritoriul Turciei.

Transportatorii și șoferii de tir nu sunt exceptați de la regulile anterior menționate, aceștia având, la rândul lor, obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei.

Singurele persoane exceptate de la măsura prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei, sunt copiii minori, cu vârsta sub 6 ani.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ankara și ale Consulatelor Generale ale României din Istanbul și Izmir: +903124477920; +902123583541; +902123580516; +902123583537; +902324650579, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Turcia (+90.534.363.18.82), Consulatul General al României la Istanbul (+90.533.542.06.95) și Consulatul General al României la Izmir (+90.530.415.00.77).

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de internet http://ankara.mae.rohttp://istanbul.mae.rohttp://izmir.mae.ro și www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentBilanț COVID 26 decembrie: 1.387 cazuri noi și 85 de decese
Articolul următorMihaela Anghel, prima persoană din România vaccinată anti-covid: Trebuie să vă vaccinați! Simt că este începutul sfârșitului acestei pandemii