Un sfert din locuitorii Madridului sunt de luni în carantină totală din cauza noii tulpine din Marea Britanie. Provincia Madrid, unde trăiesc peste 160.000 de români, este în plină avalanşă de noi cazuri de COVID-19 cu tulpina britanică, iar spitalele sunt ocupate la maximum în aceste zile. Spania este în stare de urgență din cauza coronavirusului până la începutul lunii mai, decizie luată deja din toamna anului trecut. 

Coronavirusul face ravagii în Spania. În ultimele zile, provinciile Madrid, Catalonia și Andaluzia sunt pe primul loc în bilanțul negru COVID-19. În regiunea Madrid infectările au ajuns până luni dimineață la 483.391, iar numărul celor morți continuă să crească, ridicându-se în prezent la 12.266, potrivit datelor centralizate de portalul corona.help. În clasamentul COVID-19 în Europa, Spania este pe locul 4 la numărul de infectări, cu 2.603.472, devansând Italia, și pe locul 5 la decesele raportate până acum din cauza infecției cu noul coronavirus – 55.441.

Noile RESTRICȚII aplicate de autorități

Zone întregi din cartierele Madridului sunt supravegheate cu dronele pentru a fi respectate restricțiile anti COVID-19. De luni, madrilenii nu au voie sa se deplaseze în zonele carantinate decât pentru motive justificate. Se interzic vizitele la domiciliu, barurile şi restaurantele închid la ora 21.00, iar localurile trebuie să menţină limita de 50 la sută. Sunt interzise de luni deplasările după ora 22.00.

Primăria Madrid a mobilizat peste 200 de agenţi locali, care vor controla traficul pe străzi, iar dronele îi vor localiza pe şoferii care cred că pot să scape nevăzuţi din zonele carantinate. Acestea sunt echipate cu camere performante, pot să emită semnale luminoase şi transmit mesaje audio înregistrate.

„Dronele ne vor fi de mare ajutor în aceste momente, în special pentru agenţii care vor face controale pe stradă, pentru că ne vor ajuta să controlăm zonele sanitare, dar şi maşinile care circulă prin acestea şi aşa se va şti daca acele autovehicule au voie să fie acolo”, a spus José Luis Martínez-Almeida, primarul Madridului, potrivit Mediafax.

„Cei din afară nu se pot duce în vizită în zonele sanitare, nici la restaurante, nici la spaţii culturale şi nici la mall-uri”, a mai spus primarul.

Amenzi usturătoare sun date celor care nu respectă măsurile, pot ajunge la 600 de mii de euro. Până acum, doar în Madrid, au fost aplicate peste 57 de mii de sancţiuni.

Cu toate restricțiile de mobilitate impuse, guvernul regiunii Madrid a menținut afacerile deschise, dar este impusă limitarea la 4 persoane pentru grupuri.

Spania a prelungit în toamna anului trecut starea de urgență până pe 9 mai 2021. Deplasările sunt limitate doar la călătoriile esențiale – cumpărături, muncă, urgențe medicale. De asemenea, masca de protecție este obligatorie pentru toate persoanele, inclusiv pentru copiii mai mari de 6 ani, în spațiile publice și în transportul în comun.

Sursa: realitatea.net

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentBilanț coronavirus 25 ianuarie: 1.551 cazuri noi și 65 decese
Articolul următorCHECK-IN. Clădire de patrimoniu, demolată fără autorizație