Începând de astăzi din data de 5 martie, aplicația Radarul Deltei Dunării, proiect realizat la inițiativa Asociației ”Salvați Flora și Fauna Deltei Dunării” cu suportul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării – ARBDD a intrat în funcțiune.
Această aplicație poate fi descărcată online, de orice utilizator, pe telefonul mobil, pentru Android, din GooglePlay. Cu ajutorul acesteia, orice turist sau localnic poate monitoriza personal, accesul autovehiculelor și al ambarcațiunilor în Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Practic, aplicația Radarul Deltei Dunării reprezintă un instrument civic, aflat la îndemâna fiecărui utilizator, cu ajutorul căreia poate interveni și preveni rapid, cu un efort minim de timp în combaterea pescuitului ilegal din Delta Dunării, dar succesul acesteia depinde în mare măsură, de fiecare dintre noi, turiști sau localnici, de modul în care societatea civilă se va implica activ pentru a proteja această Rezervație a Biosferei, a doua deltă europeană, ca dimensiune. ”Cred că numai printr-o responsabilizare a societății civile, prin creșterea gradului de transparență și implicare activă putem vorbi de o eficientizare a procesului de combatere a pescuitului ilegal. Important este să putem crește considerabil numărul de observatori voluntari, care pot monitoriza și semnala eventualele nereguli sesizate în Delta Dunării”, susține Delia Popescu, coordonatorul de proiecte din cadrul Asociației ”Salvați Flora și Fauna Deltei Dunării”.
Inițiatorul acestei aplicații își propune ca, în următoarea etapă, Radarul Deltei Dunării să permită posibilitatea de a încărca în aplicație fotografii sau de a semnala GeoLocation evenimentele din Delta Dunării.

Cum funcționează aplicația Radarul Deltei Dunării
Odată instalată pe telefonul mobil, aplicația permite oricărei persoane, care observă o ambarcațiune ce este susceptibilă de braconaj, să poată verifica imediat, după numărul de înmatriculare sau numele ambarcațiunii, dacă aceasta are permis de acces în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Aceeași procedură este valabilă și pentru verificarea permisului unui autovehicul, prin simpla introducere a numărului de înmatriculare.

În funcție de datele introduse, aplicația Radarul Deltei Dunării afișează două variante de răspuns: ”Există permis valabil!” sau ”Nu există permis valabil!”

În situația în care, după verificarea numărului de înmatriculare al ambarcațiunii sau al autovehiculului, utilizatorul constată că nu există permis de acces, se recomandă semnalarea acestui caz la TEL VERDE, la numărul: 0.800.827.233 (0.8008.ARBDD), un serviciu telefonic, non-stop, dedicat sesizării problemelor din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD).

Radarul Deltei Dunării, aplicație realizată de Asociația Salvați Flora și Fauna Deltei Dunării, va fi pusă gratuit la dispoziția ARBDD (Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării).
Asociația Salvați Flora și Fauna Deltei Dunării, fondată în anul 2007, are ca scop protejarea faunei și florei din Delta Dunării, protejarea speciilor de plante și animale amenințate cu dispariția, stoparea, prevenirea poluării și a braconajului, promovarea pescuitului sportiv și a turismului ecologic în Delta Dunării cât și semnalarea autorităților a tuturor neregulilor constatate.

Articolul precedentMaşină de şcoală, lovită de o şoferiţă neatentă. Eleva a ajuns la spital
Articolul următorCasele din zona Baltag au fost la un pas de a se face scrum