Joi, 23 august 2018, vicepreședinții Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani și Petre Badea au participat la conferința de progres a proiectului „Managementul patrimoniului cultural de coastă” – HERICOAST, în care Consiliul Județean Tulcea este partener alături de Consiliul Judeţean Vest – Agder, Norvegia (aplicant principal), Autoritatea Regională din Castilla y Leon (Spania), Regiunea Molise (Italia), Agenţia de Dezvoltare Leartibai (Spania) și Consiliul Judeţean Donegal (Irlanda).

Este vorba despre un proiect finanțat prin Programul de Cooperare Interreg Europe 2014-2020, care își propune o îmbunătățire a politicilor regionale de gestionare a patrimoniului din această zonă costieră. Conferința a marcat astfel încheierea Fazei I de proiect – Comunicare şi schimb de experienţă inter-regională,  care a debutat pe 1 aprilie 2016.

„Este un proiect de la început ambițios, o provocare pentru colegii din Consiliul Județean Tulcea. Pe parcursul proiectului, s-a văzut că se pot face și lucruri frumoase. Norvegia este lider de proiect, au fost cinci workshop-uri, am participat la trei dintre ele, la Sulina, Valladolid și Donegal, unde am văzut modele de bune practici, am văzut celebrele canale din Regiunea Castilla y Leon, care se doresc finanțate prin acest proiect, farul din Donegal, iar noi ne dorim modernizarea Farului din Sulina. Într-adevăr, au fost probleme la început, dar s-au făcut numeroase demersuri, sprijinite de domnul președinte Horia Teodorescu, astfel încât acest far să fie eligibil pe proiectul Hericoast.

Vreau să îi felicit pe colegii din Consiliul Județean, vreau să îi felicit pe stakeholderi, autoritățile din Sulina, Jurilovca, Sfântu Gheorghe, Chilia Veche, Sarichioi pentru faptul că au fost prezenți la fiecare din aceste întâlniri. Noi sperăm la cât mai multe proiecte, pentru că nu avem un buget foarte consistent și fiecare euro care vine din fonduri europene este binevenit. Succes și în alte proiecte pe viitor“, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.

În cadrul Fazei I a proiectului au fost desfășurate 5 workshop-uri interregionale (Vest-Agder, Sulina, Valladolid, Termoli, Donegal), au fost elaborate studii sub forma Analizei teritoriale a patrimoniului cultural din zona costieră a județului, Strategia regională a stakeholderilor, Planul de acțiune regional (a cărui monitorizare va fi inițiată la începutul celei de-a doua faze) precum și Studiul de fezabilitate pentru restaurarea și reabilitarea Farului Vechi Sulina. De asemenea, echipa de management Hericoast a organizat întâlniri semestriale ale factorilor interesați în colaborare cu UAT-urile implicate, a contribuit la perfectarea conceptului de Toolbox (set de instrumente elaborat de partenerii implicați, care cumulează cunoștințele și bunele practici identificate în cursul Fazei I) și a finalizat filmul de promovare a bunelor practici implicate în proiect dar și a obiectivului de patrimoniu central în structura Hericoast, Farul Vechi din Sulina.

 

Articolul precedentNumărul de turiști aproape s-a dublat în 2018, față de anul trecut
Articolul următorTriatlonul pune Tulcea pe harta sportului european, la Delta Rowmania Triathlon, 25-26 august