Consilierii județeni au aprobat în ședință extraordinară, prin două hotărâri, valoarea totală eligibilă a proiectului, a cheltuielilor legate de proiect și a contribuției proprii a Județului Tulcea pentru proiectul „Creșterea siguranței și securității pasagerilor pe Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea – Siguranța și creșterea siguranței pasagerilor pe Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea” , respectiv pentru proiectul „Asigurarea securității pasagerilor pe Aeroportul Delta Dunării“.

Principalii indicatori tehnici pentru acest obiectiv de investiții se referă la amenajarea benzii pistei și a ariei de siguranță, controlul individual al lămpilor, dotarea cu autovehicule (mijloace aeroportuare) pentru creșterea siguranței pasagerilor și bagajelor, degivror aeronave, echipament pentru deszăpezire plus degivror pistă, freză aeroportuară de zăpadă, autobuz pentru circulația pe platformă pentru transportul pasagerilor, tractoare electrice pentru tractat cărucioare, echipamente pentru întreținerea suprafețelor de mișcare.

Regia Autonomă Aeroportul Delta Dunării intenționează să propună spre finanțare două proiecte în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 2 Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient. Este vorba de proiectele privind creșterea siguranței și securității pasagerilor pe Aeroportul Delta Dunării – Asigurarea securității pasagerilor pe Aeroportul Delta Dunării (pentru obiectivele negeneratoare de profit) și Siguranța și creșterea siguranței pasagerilor pe Aeroportul Delta Dunării (pentru obiectivele generatoare de profit).

„Noi am fost declasificați tocmai din cauza lipsei banilor, de la categoria 7 la categoria 3, deci nu mai putem primi avioane de o anumită capacitate. Și toate acestea datorate faptului că aeroportul Tulcea a fost reevaluat la standarde europene, adică trebuie dotat cu tot ce are nevoie un aeroport de trafic internațional. Asta înseamnă de la mașini de stins incendiu specifice aeroporturilor, degivroare, alimentare și multe alte dotări, care nouă ne lipsesc în momentul de față, pentru că aeroportul nostru are dotarea anilor ’80. Lista de neconformități dată de Autoritatea Aeronautică Română ne-a împins către rezolvarea acestor probleme pentru a-l face operațional. Și acest lucru nu-l putem face decât prin fonduri europene, întrucât bugetul Consiliului Județean nu poate suporta o sumă de 7-8 milioane de euro pentru un proiect. Imperios este pentru noi să realizăm acest proiect privind dotarea pentru a crește categoria, astfel încât să aducem avioane pe acest aeroport.

Vom prelua președinția Comisiei Europene și anumite activități în acest sens vor avea loc și în județul Tulcea. Anul viitor, cel puțin două evenimente majore vor avea loc la Tulcea, astfel că suntem întrebați când va fi reclasificat aeroportul din Tulcea, pentru a permite aterizarea acestor avioane care vor aduce delegații ale Comisiei Europene. Eu cred că nimeni dintre cei care se gândesc la dezvoltarea județului Tulcea n-ar trebui să aibă rețineri în a face eforturi pentru operaționalizarea acestui aeroport până la vară“, a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, în cadrul ședinței Legislativului.

Valoarea totală a proiectului privind siguranța și creșterea siguranței pasagerilor pe Aeroportul Delta Dunării este de 45.099.785,48 lei, inclusiv TVA iar valoarea totală eligibilă este de 37.025.530,90 lei, din care 27.769.148,17 lei reprezintă contribuția CE, 8.515.872,11 lei reprezintă contribuția publică eligibilă asigurată prin bugetul de stat și 740.510,62 lei reprezintă contribuția publică eligibilă asigurată prin bugetul Consiliului Județean Tulcea.

Articolul precedentIncendiu provocat de… o baie lipovenesacă
Articolul următorVARD lansează mâine o navă de croazieră de 131 de metri