Primarul localității Smârdan, Vasile Mărculescu, a fost reținut de poliție, pentru că a sechestrat și bătut comisari de la Garda Financiară care au venit în control la firma sa. 

Primarul din Smârdan, județul Tulcea, era acuzat că l-a bătut pe unul dintre comisarii Gărzii de Mediu. Potrivit surselor Realitatea, acesta a fost arestat, iar dosarul este pe masa Parchetului din Constanța. Potrivit procurorilor, s-ar fi găsit o cantitate mare de motorină fără acte în curtea fermei. De asemenea, potrivit surselor Realitatea, s-a pus sechestru pe o suma fără ce nu poate fi justificată și acolo s-ar fi produs arderi de deșeuri, poluare simțită până în municipiul Brăila, unde are un apartament și primarul din comuna tulceană.

Garda Naţională de Mediu a anunțat, luna trecută, în mediul online, că, în timpul unui control, comisarul șef al Comisariatului Județean Tulcea ar fi fost agresat chiar de către primarul localității Smârdan, Vasile Petrică Mărculescu.

„A fi comisar de mediu poate fi de-a dreptul periculos, în unele situații, nu de puține ori angajații Gărzii Naționale de Mediu fiind victime ale violenței fizice și verbale, așa cum s-a întâmplat în cazul unei echipe de comisari care a efectuat un control la o fermă din localitatea Smârdan, județul Tulcea.

Pe scurt, în data de 12.04.2023, comisarul șef al Comisariatului Județean Tulcea, împreună cu un alt comisar, s-au deplasat la societatea Vitagro SRL din localitatea Smârdan pentru a verifica o sesizare potrivit căreia, pe amplasamentul acestei societăți, sunt arse deșeuri, poluarea fiind resimțită până în zona Municipiului Brăila. La fața locului, reprezentanții GNM au constatat mai multe nereguli, printre care și urme recente de arderi de deșeuri.

În timp ce erau efectuate verificările, pe amplasament a apărut și administratorul de facto al societății Vitagro SRL, care nu era altul decât primarul localității Smârdan. Acesta i-a agresat verbal pe cei doi comisari și l-a lovit cu pumnul în figură pe comisarul șef, încercând să îi smulgă telefonul cu care acesta a făcut poze în incinta fermei. Ulterior, comisarii GNM au fost sechestrați pe amplasamentul societății, iar primarul localității Smârdan a refuzat să îi elibereze și a continuat să profereze amenințări și injurii la adresa lor, inclusiv în prezența polițiștilor de la Poliția Smârdan, sosiți la fața locului printr-un apel la 112.

Dincolo de aceste fapte, care fac obiectul unui dosar penal, cercetările dispuse de procurori, la fața locului, (efectuate cu mandat de perchezițiție pus în executare în data de 13.04.2023), au arătat că primarul avea „motive întemeiate” să se opună controlului GNM la firma VITAGRO SRL (deținută de fiul său), întrucât au fost constatate nereguli grave, dintre care menționăm:

Ferma destinată creșterii animalelor (vaci și oi) funcționa fără autorizație corespunzătoare, fiind executate lucrări și instalații de gospodărire a apelor fără avizele necesare (sistemul hidrotehnic era amplasat ilegal).

Pe amplasament, erau îngropate diferite deşeuri în amestec, constând în: resturi vegetale, gunoi de grajd, deşeuri menajere, filtre uzate de ulei, deşeuri reciclabile de pet-uri si folie, în cantitati semnificative, care erau parţial incendiate. De asemenea, erau depozitate deșeuri auto, metalice și de plastic, anvelope și acumulatori auto, aruncate „la grămadă”, în apropierea unor saci cu substanțe chimice folosite în agricultură, care prezentau un risc ridicat de explozie.

În zona de alimentare a vehiculelor, s-a constatat existența unor bazine de depozitare pentru combustibil și produse petroliere, precum și butoaie, parţial încarcate cu ulei auto, ambalaje contaminate cu ulei uzat si filtre de ulei uzat. Totodată, a fost depistat un canal de acumulare a apelor uzate (în lungime de 50 m) plin cu dejecții animaliere și deșeuri municipale. În proximitatea fermei, a fost constatată o cantitate semnificativă de deșeuri depozitate ilegal  pe terenul care aparține UAT Smârdan.

În acest caz, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus punerea în mișcare a unei acțiuni penale față de autorii acestor fapte, pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj calificat, lipsire de libertate și mai multe infracțiuni de mediu“, se arată în comunicatul celor de la Garda de Mediu. 

Articolul precedentANM, prognoza meteo actualizată. CICLONUL mediteranean se apropie de România
Articolul următorTikTok-ul interzis și pe telefoanele din România. Care sunt principalele riscuri