Duminică, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane la al patrulea şi ultimul complex de creştere a porcilor de tip comercial din judeţul nostru. Este vorba despre societatea Euro Suin Garvăn la care probele prelevate au confirmat mai întâi la Tulcea prezenţa virusului pestei porcine africane, confirmate apoi şi de către laboratorul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti printr-un buletin de analiză emis duminică, 26 august 2018.

„Din păcate, la ultima fermă de tip comercial din judeţul nostru, rămasă indemă până la sfârşitul săptămânii trecute, laboratorul nostru a identificat prezenţa virusului pestei porcine africane iar acest lucru a fost confirmat şi de către laboratorul de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. Prin urmare a fost necesară convocarea de urgenţă a unei şedinţe a Centrului de Combatere a Bolilor şi luarea unei decizii de prevenţie conform manualului operativ. Această decizie a fost aceea de ucidere preventivă a întregului efectiv de suine din acel complex de creştere şi îngrăşare a porcului”, a declarat ieri Mitică Tuchilă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Tulcea.

La sfârşitul lunii iunie, în judeţul Tulcea erau patru ferme de tip industrial pentru creşterea porcilor şi anume în apropierea municipiului Tulcea, la Km 4, în localitatea Satu Nou din comuna Mihai Bravu, ferme cu efective de zeci de mii de capete şi respectiv la Văcăreni şi respectiv Garvăn, cu efective reduse, de câteva mii de capete.

Primul complex de creştere a porcilor în care a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane a fost cel de lângă municipiul Tulcea, al societăţii Carniprod, cel mai mare complex de creştere a porcilor din judeţul nostru cu circa 48.000 de capete.

Următorul complex de creştere a porcilor din judeţul nostru a fost cel de la Satu Nou, al societăţii Pigcom, al doilea ca mărime, cu circa 20.000 de capete, iar luna aceasta s-a confirmat virusul pestei porcine şi la ferma de la Văcăreni, a societăţii DAB Zootehnica, în care erau 1800 de porci.

„Acţiunea de ucidere preventivă la Carniprod şi Pigcom s-a încheiat încă de la începutul acestei luni, la Carniprod şi pentru produsele societăţii puse sub sechestru, iar la DAB Zootehnica acţiunea de ucidere preventivă este pe final. Aici acţiunea s-a desfăşurat mai greu ca la cele două ferme mai mari, dar nu comentez de ce. Probabil de mâine, marţi, 28 august 2018, vom intra cu acţiunea de ucidere preventivă şi la Euro Suin Garvăn unde deja au fost pregătite toate cele necesare ecarisării carcaselor de porc.” a mai declarat Mitică Tuchilă.

Articolul precedentSe ucid porcii din Turcoaia, I.C. Brătianu, Cataloi, Cerna, Traianu, Mircea Vodă şi Dorobanţu – pesta porcină africană a fost confirmată!
Articolul următorPlan de reabilitare a Şcolii Dorobanţu, aprobat în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă!