dig

În ultimile săptămâni, mai mulţi medici angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea au hotărât să îşi încheie relaţiile de muncă cu unitatea spitalicească, din diverse motive.
Primii care au plecat sunt doi medici de la Unitatea de primire urgenţe (UPU), care au ales să îşi practice meseria de medic de urgenţe la un spital din Judeţul Constanţa.
Un alt caz este cel a lunui medic pediatru, care, deşi semnase un contract de muncă cu spitalul, în urma rezidenţiatului, a ales după doar o zi de la semnare să îşi rezilieze contractul şi să aleagă să îşi practice meseria într-un spital privat din judeţul Constanţa. Cam de aceeaşi situaţie s-au lovit cei din conducerea SJU Tulcea şi în ceea ce îl priveşte pe un medic oncolog care, iniţial, optase pentru spitalul din municipiu.
Pentru că tot veni vorba despre secţia oncologie, medicul titular a depus hârtii pentru a renunţa la consultaţiile de specialitate din ambulatoriu, pentru că nu mai face faţă fluxului tot mai mare de pacienţi, domnia sa fiind nevoită să consulte peste 80 de pacienţi zilnic, fiind singurul specialist din judeţ.
O altă bilă neagră o regăsim la secţia AŢI, unde, unul dintre medici s-a îmbolnăvit grav şi nu mai poate asigura niciun fel de serviciu, fiind internat la rându-i în spital, într-o stare destul de precară. Astfel, ATI-ul nu are la acest moment decât doi anestezişti, fapt ce ridică mari semne de întrebare vis-a-vis de asigurarea fluxului la sălile de operaţie şi pe secţiile cu cazuri grave.
Medicii din Spitalul Judeţean fac eforturi mari pentru a asigura gărzile, Pentru necunoscători, o gardă a unui medic specialist are 32 de ore, epuizarea şi stresul regăsindu-se la majoritatea celor care asigură servicii de permanenţă în secţiile spitalului.
Legislaţia actuală, deficitară în ceea ce priveşte obligaţia de a asigura posturile medicilor, dezavantajaza clar judeţul nostru, pentru că majoritatea celor care termina perioada de rezidenţiat, aleg să lucreze în spitalele mari din ţară.
Dacă la Bucureşti, de exemplu, numărul de medici depăşeşte schema unui anume spital, la Tulcea şi în oraşele mici, criza de medici specialişti se situează între 30 şi 50%.
Majoritatea doctorilor care părăsesc spitalul din municipiu, acuză stresul şi epuizarea drept principala cauză. La acestea se mai adăugă tratamentul umilitor şi limbajul neadecvat folosit de unii pacienţi, iar o a treia variantă o reprezintă salariile mai mari din sistemul privat de sănătate.
Dacă Direcţiile de Sănătate Publică nu va face presiuni pe Ministerul Sănătăţii, pentru a modifica legislaţia şi a aduce medici în oraşele mici, cu contracte şi obligaţii de a rămâne, degeaba managerii de spitale şi responsabilii autorităţilor locale vor cere acest lucru.
Afectat destul de serios de lipsa medicilor, aceste noi plecări din Spitalul Judeţean Tulcea vor destabiliza activitatea procesului de îngrijire şi tratament a bolnavilor tulceni.
Rămâne de văzut cum autorităţile competente vor trata aceste plecări ale medicilor şi…cu ce vor fi ele înlocuite. Un singur lucru e clar: sistemul de sănătate tulcean este din ce în ce mai bolnav!

Articolul precedent795 locuri de muncă vacante prin Reţeaua EURES
Articolul următorÎncă o veste bună pentru tulceni: SF pentru Drumul expres Constanţa – Tulcea – Brăila