Moșii de iarnă, sâmbătă, 18 februarie. Iată ce trebuie să dai neapărat de pomană pentru sufletul celor trecuți în neființă.
Se spune că sufletele morților vin in aceata zi pe pamant, iar credinciosii dau de pomana mancare gătită..
Sufletele trecute dincolo vin în Sâmbîta Morților să se hrănească cu aburii bucatelor pe care credincioșii le pregătesc.
Se aprind lumanari la mormintele rudelor trecute in nefiinta. Se zice ca este bine sa aprinzi cel putin doua, pentru a incalzi sufletele celor decedati.
De Sambata mortilor, obiceiul este sa se dea de pomana sarmale, placinta, vin, colaci, coliva, fructe si lumanari aprinse.
Mosii de iarna se mai numesc si Mosii de piftii sau Sambata piftiilor. Batranii spun ca daca n-ai mancat piftiile in aceasta zi, a doua zi trebuie sa le arunci. Altfel, vor veni friguri in timpul verii.
în Banat, în ziua sărbătorii se mănâncă și se dau de pomană cotoroage, preparat cunoscut în alte zone din țară sub denumirea de piftie sau răcituri.
Din bătrâni se spune că dacă n-ai mâncat piftia în această zi, a doua zi trebuie să le arunci, pentru că altfel va urma o vară friguroasă.
În anumite zone din Transilvania există obiceiul să se dea de pomană inclusiv bucatele preferat de cel pentru care se face pomana, plus o prăjitură denumită „pupi” (chec cu mere).
În Muntenia, alături de colivă se pune și un bănuț care se dă celui mai nevoiaș om, cu scopul de a aduce spor, atât celui care primește pomană, cât și celui care o dă.
De Sâmbăta Morților nu se lucrează și nu se spală. Cei care încalcă tradiția vor fi pedepsiți „să tremure ca piftia” și „li se va întoarce pomana.”