Podul peste Dunăre de la Brăila s-ar putea deschide în primăvara anului viitor, în aprilie sau mai pe varianta Măcin și în august-septembrie pentru varianta Jijila din județul Tulcea, a anunțat luni, la Parlament, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Este, practic, al treilea termen pentru cea mai complexă lucrare de infrastructură de după Revoluție. Primul termen a fost cel contractual, decembrie 2021, iar al doilea a fost 20 decembrie 2022, dată pe care constructorul Astaldi și-a asumat-o pe 3 octombrie la ultima vizită pe șantier a ministrului Grindeanu. Săptămâna trecută, Astaldi a început lucrările pentru aplicarea hidroizolației pe tablierul metalic, prima etapă fiind grundul peste viaductul suspendat cu o lungime de doi kilometri. Sunt lucrări pe care Astaldi ar fi trebuit să le facă încă din toamnă pentru ca termenul promis pentru inaugurarea podului, 20 decembrie, să fie respectat.

„Niciodată, nici eu și nici colegii de la CNAIR nu vom accepta anumite soluții care să țină loc de termene mai scurte care nu se regăsesc în proiectul tehnic licitat. Unele soluții minore au fost acceptate de CNAIR, altele nu, pentru că schimbau soluțiile de proiectare și parametrii licitați în defavoarea proiectului. Asta schimba anumiți parametri. I-am încurajat pe cei de la CNAIR să nu accepte. Există claim-uri, instanța poate să decidă într-o formă sau alta. Faptul că nu se țin de termene înseamnă penalități. Bineînțeles că vor certificate negative, nu mai e loc de nuanțe. Ați văzut anumite angajamente. Ați văzut că nu accept chestiuni care să pară că trebuie să deschidem Podul la sfârșitul anului 2022, dar acceptați voi de la CNAIR unele soluții. Așa ceva nu e legal, în primul rând, și în al doilea rând nu poate să fie acest mod de șantaj un mod de lucru. Multe lucruri pe pod efectiv, în afară de drumurile adiacente, nu ar mai fi de făcut. În schimb, pe zona de descărcări sunt lucruri care mai sunt de făcut. Pe zona de Brăila, intră direct în Drumul Expres Galați – Brăila, care și el ar trebui să fie dat în folosință anul viitor. Eu cred că undeva, cu tot cu vremea rea, vremea de iarnă, în aprilie-mai ar putea fi dat în circulație pe varianta Măcin, în județul Tulcea, și undeva în august septembrie pe zona Jijila”, a transmis ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Stadiul fizic al podului este de 82,27%, iar al drumurilor de legătură de doar 40%, a transmis CNAIR pe 21 noiembrie CNAIR.

Constructorul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila și-a luat angajamentul public de mai multe ori ca până la finalul acestui an se va putea circula pe pod între județele Brăila și Tulcea. Din păcate, ritmul de lucru și mobilizarea lasă încă de dorit, ceea ce face ca terminarea lucrărilor la acest obiectiv să fie în întârziere, deși termenul contractual de finalizare era sfârșitul anului 2021. Precizăm că în acest moment nu sunt finalizate nici lucrările de construcție a podului propriu-zis, iar cele de la drumurile de legătură sunt la un stadiu fizic de aproximativ 40%. Menționăm că angajamentul antreprenorului a fost să dea în trafic podul suspendat (inclusiv testarea și echiparea) împreună cu aproximativ 11 km din  drumurile de legătură la sfârșitul anului 2022. Chiar cu extensia de timp de 193 de zile acordată pentru finalizarea lucrărilor prin decizia intanței de apel, constructorul este în continuare în întârziere pe întregul proiect. În plus, această extensie (obținută ca urmare a acțiunii în instanță a WEBUILD S.P.A) se poate referi doar la o secțiune a obiectivului (partea de pod) și nu la întregul contract. CNAIR așteaptă motivarea instanței pentru a putea stabili exact ce presupune extensia de timp în cauză”, arată CNAIR. 

Inaugurarea Podului de la Brăila se amână cu cel puțin șase luni, până la jumătatea anului viitor, dar la sfârșitul acestei luni CNAIR trebuie să finalizeze raportul pentru ultimele trei luni, octombrie, noiembrie și decembrie, iar asocierea italo-japoneză Astaldi – IHI Infrastructure riscă un al doilea certificat negativ. Primul certificat intermediar a fost anunțat în octombrie. Penalizarea” CNAIR se aplică pentru ambele firme, deși constructorul japonez și-a respectat termenele din cea mai dificilă etapă ridicarea și montarea tablierului metalic.

Constructorul italian s-a folosit de toate întârzierile pe care le-a cauzat CNAIR pentru a obține o extensie de șase luni, care ar trebui calculată de la data contractuală, așadar ar fi trebuit să încheie lucrarea în iulie 2022. Totuși, la patru ani de la primele lucrări, CNAIR face exproprieri, un temei solid în instanță pentru ca antreprenorul să reclame „neîndeplinirea obligațiilor contractuale ale beneficiarului”, adică faptul că terenul nu a fost complet eliberat și astfel nu ar fi putut să lucreze.

Lucrările pentru podul cu o lungime de 1,9 kilometri au început efectiv în primăvara anului 2019. Investiția de aproximativ 500 milioane euro presupune și amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul județului Tulcea. 

Sursa: Realitatea de Braila

Articolul precedentPlanul lui Ciolacu pentru prezidențiale: PSD a pierdut de 4 ori, înseamnă că a greşit undeva
Articolul următorCargou blocat pe Dunăre la Mila 32