Produsele cu făină de greiere sunt deja pe rafturile a doua mari lanțuri de hypermarketuri din România. Comisia Europeană a aprobat recent acest produs pentru a fi utilizat în compoziția anumitor alimente, magazinele având obligația să scrie pe eticheta produsului dacă este făcut cu făină de greier. 

Conform reglementărilor UE, prezența făinii de insecte trebuie să fie menționată obligatoriu pe etichetele produselor. 

ANPC a emis un ordin prin care se stabilesc modalități de informare a consumatorilor cu privire la informațiile privind produsele alimentare care conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.

Comercianții sunt obligați să afișeze informația că produsele alimentare sunt sau conțin specii de insecte, lângă standul separat în care acestea sunt prezentate. Pe etichetele produselor făcute din făină de greieri, numele științifice ale insectelor au prioritate, fiind notate „Acheta domesticus” pentru alimentele pe bază de făină de greieri.

Multe produse cu adaos de insecte vor fi vândute în lanțurile populare de reduceri și supermarketuri.  În prezent, există trei tipuri de insecte pe lista UE de alimente noi:

  • viermele de făină – larve uscate,
  • lăcusta migratoare – congelată, uscată și sub formă de pulbere,
  • greierele de casă – congelat, uscat și pulverizat.

Potrivit Ziarul Românesc făina de greieri poate fi încorporată într-o varietate de produse. Cu toate acestea, este important de reținut că, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prezența făinii de insecte trebuie să fie menționată obligatoriu pe toate produsele.

În cele mai multe cazuri, insectele procesate sunt deghizate în colorant E 120. Așa-numitul „carmin roșu” este obținut din insecte stacojii fierte și zdrobite.

Colorantul este obținut din insecte care trăiesc pe cactuși – viermi de cactus. Pe etichetele produselor alimentare și cosmetice este cel mai adesea etichetat ca ” carmin roșu „, „carmin”, „E 120”.

Articolul precedentMinistrul Agriculturii intervine în scandalul subvențiilor! Petre Daea merge la Bruxelles să ceară mai mulți bani pentru fermieri
Articolul următorCâți medici mai sunt în România – Statisticile îngrijorătoare anunțate de Colegiul Medicilor