Cooperarea culturala intens promovata de Tineretul Elen in cadrul proiectului “Etnic mobil –eleni in Elada” a prins contur anul acesta prin activitatile realizate in municipiul Tulcea si in Regiunile Macedonia Centrala si Macedonia de Est și Tracia  ale Greciei.

Cea de-a IV- a editie a proiectului Etnic mobil –eleni in Elada a debutat in luna iunie si s-a finalizat la mijlocul lunii octombrie. Activitatile proiectului au fost impartite in doua etape, respectiv „Eleni in nordul Dobrogei: influenta culturala”  si „Eleni in Elada”.

In cadrul etapei  „Eleni in nordul Dobrogei: influenta culturala”  dansatorii ansamblurilor Asociatiei Comunitatii Tinerilor Eleni din Tulcea  au participat alaturi de membrii Asociatiei Culturale Amigdaleonas  din Kavala la seminarii de dansuri grecesti coordonate de profesorul Kostas Sidiropoulos.

In data de 18 august  Asociatia Comunitatii Tinerilor Eleni din Tulcea ( alias Tineretul Elen Tulcea) a organizat in Piata Civica un spectacol dedicat multiculturalitatii tulcene. Ansamblurile care au participat au avut in repertoriul lor dansuri si cantece traditionale specifice etniilor  de pe meleagurile  dobrogene. Rusii-lipoveni au fost reprezentati de ansamblul Juraveli din Jurilovca, meglenii de ansamblul Altona din Cerna, bulgarii de ansamblul Sfitilina din Visina si ansamblul Asiga din Ceamurlia, folclorul romanesc a fost reprezentat de solista tulceanca Andreea Feraru, ansamblul Bestepeanca din Bestepe si ansamblul Ghiocel de la Luncavita, care a prezentat si dansuri aromane dar si bulgaresti.

Dansurile grecesti au fost aduse in fata publicului tulcean de ansamblurile  Astras din Constanta, Pandora din Braila, ansamblurile Tineretului Elen Tulcea, Othellos si Odyssea si invitatii speciali ai evenimentului, membrii ansamblului Asociatiei Culturale Amigdaleonas din Kavala, Grecia. Ansamblul din Grecia a prezentat dansuri traditionale din regiunile Thesalia si Pontos, fiind foarte apreciate de publicul tulcean.

Tinerii eleni tulceni le-au prezentat invitatilor din Grecia principalele obiective turistice ale municipiului Tulcea. Acestia s-au aratat incantati de Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, Monumentul Eroilor, Lacul Ciuperca, Satul Pescaresc, Biserica Greceasca, Casa Avramide si de casele tulcenilor care au pastrat elemente arhitecturale grecesti. 

Activitatile celei de-a doua etape „Eleni in Elada” au avut in centrul lor participarea membrilor ansamblului Odyssea la manifestatii culturale din Grecia.  Astfel, la inceputul lunii septembrie delegatia Asociatiei Comunitatii Tinerilor Eleni din Tulcea a avut oportunitatea de a observa indeaproape traditiile grecilor din Asia Mica, transpuse intr-un festival ce a avut loc in Amisiana, Kavala.

In data de 2 septembrie  ansamblul Odyssea a fost invitat sa sustina in fata publicului din Amigdaleonas un moment cultural-artistic. La spectacol au participat mai multe ansambluri din Grecia, printre care si grupa de tineret a Asociatiei Culturale Amigdaleonas. Cu acest prilej membrii delegatiei ACTET au promovat municipiul Tulcea in randul celor care au asistat la reprezentatia din cadrul spectacolului.

De asemenea, la sediul Asociatiei Culturale Amigdaleonas au fost realizate seminarii de dans prin care membrii ansamblului tulcean si-au imbunatatit tehnica de dans.

Dupa activitatile realizate in Kavala delegatia ACTET s-a deplasat in Salonic unde a fost in vizita la o fabrica de costume traditionale grecesti si a participat, la invitatia Uniunii Asociatiilor Culturale din Salonic,  la un festival de dansuri traditionale grecesti. Festivalul a avut loc in data de 06 septembrie, in Efkarpia. In cadrul festivalului ansamblul Odyssea si-a sustinut reprezentatia,  starnind ropote de aplauze. Ansamblurile participante au reprezentat diferite zone ale Greciei, printre care makedonia, thraki, pontos, creta.

Finalul proiectului a fost marcat printr-un spectacol ce a avut loc  duminica, 14 octombrie, la Teatrul “Jean Bart”. La spectacol au evoluat ansamblurile Odyssea, Othellos, Altona si un grup de dansatori mici de la Gradinita Scolii Gimnaziale Nr. 12 Tulcea.

Acest proiect a devenit deja o traditie pentru tinerii eleni tulceni, care de 4 ani  desfasoara activitati ce contribuie vizibil la crearea unor punti de legatura culturala cu Grecia.

Cea de-a IV- a editie a proiectului Etnic mobil –eleni in Elada a fost cofinantata din bugetul local al municipiului Tulcea.

Articolul precedentPeste 21.000 de cereri de înscrieri în Partidul Realitatea. Vă mulțumim!
Articolul următorMaine, de Ziua Armatei, trupele defilează la Cimitirul Eroilor