Directorul general al ANM a precizat că a fost depășit indicele temperatură-umezeală.

Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat marți, 4 iunie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, că pe parcursul lunii iunie vor mai fi înregistrate temperaturi caniculare, de 35 de grade Celsius sau peste.

Conform Elenei Mateescu, luna iunie a debutat cu temperaturi mari pentru această perioadă a anului. Luni, 3 iunie, a fost înregistrat deja pragul unei zile de caniculă, 35 de grade Celsius, la Fetești, Călărași, Slobozia, București, Filaret.

De asemenea, conform directorului general al ANM, a fost depășit indicele temperatură-umezeală – pragul critic de 80 de unități în partea de sud, centru și est a Munteniei, dar și local în vestul Dobrogei, iar temperaturile resimțite în partea de sud-est local au atins 36 – 39 de grade Celsius.

„Deja vorbim de mai multă căldură în sistemul climatic și coroborat cu o cantitate mai mare de umezeală în atmosferă iată că se întrunesc ingredientele specifice în care fenomenele convective să fie prezente și să se manifeste cu un grad extrem, așa cum s-a întâmplat din punctul de vedere al rafalelor de vânt care în anumite județe, de pildă Mureș, Harghita și Sibiu –

acolo unde am avut în vigoare primele avertizări meteorologice de Cod roșu de tip nowcasting pentru vijelii care au depășit la rafală viteze de peste 90 de kilometri pe oră.”, a spus Elena Mateescu la Radio România Actualități.

Urmează zile caniculare în țară

Directorul general al ANM a mai spus că în ciuda faptului că marți, 4 iunie, temperaturile sunt ușor în scădere față de cele din zilele precedente, cu 32 – 33 de grade în Oltenia, Dobrogea și partea de sud a Moldovei, sfârșitul de săptămână va aduce din nou temperaturi intense de 35-36 de grade.

De altfel, datele ANM arată o probabilitate destul de ridicată ca debutul săptămânii viitoare să aducă din nou valori de 35-36 de grade Celsius, mai ales ziua de miercuri.

Directorul general al ANM a precizat că 35 de grade Celsius reprezintă pragul unei zile de caniculă, iar 32 de grade Celsius reprezintă pragul unei zile de arșiță.

Elena Mateescu a adăugat că precipitațiile din această perioadă ar trebui să compenseze nevoia de apă în agricultură, în contextul în care suprafețe extinse, mai ales în jumătatea estică a țării, sunt afectate în prezent de secetă pedologică puternică și extremă.

Articolul precedentNaționala de fotbal joacă ultimele meciuri de pregătire înainte de EURO 2024
Articolul următorTU DECIZI. Dosar de candidat. Tupeu de edil, cum justifică Piedone caracațița din primăria pe care a conduce