Vineri, 1 noiembrie 2019, vicepreședinții Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani și Petre Badea au fost gazdele unei delegații din Suzhou condusă de doamna Qian Yiying, director adjunct al Centrului Municipal de Cultură Publică din Suzhou. La întâlnire au fost prezenți prefectul Lucian Furdui, viceprimarul municipiului, Petre Marinescu, deputații Anișoara Radu, Lucian Simion și Andrian Ampleev, precum și șefii instituțiilor de cultură de la nivel județean, respectiv Ligia Dima, managerul Bibliotecii Județene Panait Cerna, Sorin Ailincăi, directorul Institutului de Cercetări Eco Muzeale Gavrilă Simion, Ionuț Ștefan, managerul Centrului Cultural Jean Bart, și Iulian Vizauer, directorul Direcției Județene pentru Cultură.

„Ne bucurăm că Tulcea devine iarăși o gazdă primitoare pentru frații noștri din Suzhou. Sărbătorim o înfrățire de 24 de ani și 70 de ani de prietenie între cele două popoare. Primele schimburi între cele două părți au fost în domeniul cultural, apoi au evoluat în domeniul medical iar anul trecut o delegație de oameni de afaceri tulceni au fost în China și au semnat contracte cu partea chineză.

Trebuie remarcat faptul că unele dintre cele mai importante momente ale colaborării  dintre noi şi Suzhou sunt strâns legate de cultura dumneavoastră: vernisajele unor expoziţii de pictură, caligrafie, fotografie, tehnică medicală, inaugurarea colţului chinezesc la Biblioteca Judeţeană.

De asemenea, evenimentul de ieri de la Muzeul de Artă constituie încă o reușită în domeniul cooperării culturale dintre cele două părți: o expoziție de fotografie prin care tulcenii să se familiarizeze cu imaginea orașului Suzhou.

Ne-am bucurat cu acest prilej de prezența Excelenței Sale, doamna Jiang Yu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze la București. Așa cum amintea ieri domnul președinte Horia Teodorescu, a fost una dintre cele mai fructuoase întâlniri cu un ambasador venit la Tulcea. Doamna ambasador a fost foarte încântată de frumusețea Deltei Dunării și ne-a asigurat că o va promova în China și va încerca să aducă aici turiști chinezi.

Sunt sigur că și dumneavoastră, după vizita de astăzi, veți deveni adevărați ambasadori ai turismului tulcean. Vă mulțumim pentru venirea la Tulcea și sperăm să vă întoarcem vizita anul viitor“, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.

„Deși vizita noastra a fost scurtă, încă de ieri eu și colegii mei am simțit că există o profundă dorință de colaborare cu noi din partea autorităților tulcene. Din acest motiv, consider că există similarități foarte multe între noi și considerăm că vom avea șansa unor alte evenimente comune pe viitor, nu numai în domeniul cultural.

Ne bucurăm de feed-back-ul arătat de autorități și de instituțiile de cultură și vrem să vă mulțumim că manifestați acest sprijin față de misiunea noastră. În cursul vizitei la Tulcea, ne-am dat seama că Centrul Cultural din Suzhou se poate implica în mai multe activități. Centrul Cultural din Suzhou are șapte departamente în subordine plus un teatru foarte mare, ceea ce înseamnă că avem foarte multe elemente în comun, printre care și existența unui teatru. Am adus la Tulcea caligrafie, fotografie, mai putem veni cu pictură pe lemn, tehnică înregistrată în patrimoniul universal.

Am vizitat ieri Muzeul de Artă și am văzut pictură în ulei și am constatat că există puncte comune între ceea ce realizăm noi și ceea ce realizați dumneavoastră. Am putea astfel să identificăm noi modalități de colaborare în aceste domenii pentru că ne-am dori ca pe viitor să avem colaborări la nivel mai larg și să promovăm cultura chineză“, a declarat Qian Yiying, director adjunct al Centrului Municipal de Cultură Publică din Suzhou.

 

 

Articolul precedentZeci de kilograme de peşte fără documente legale, confiscate de poliţiştii de frontieră
Articolul următorCrimă printre oamenii străzii! Autor de omor reţinut după două săptămâni