În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administrației publice centrale cu privire la Centenarul României, cu completările ulterioare, Comitetul Interministerial pentru Centenar, care s-a întrunit pe data 6 iulie 2018, pentru a analiza și a dispune, pe baza propunerilor centralizate și evaluate de Ministerul Culturii și Identității Naționale, a treia listă de manifestări, acțiuni și proiecte de aniversare a Centenarului Marii Uniri și a Primului Război Mondial, a aprobat prin decizie șase proiecte depuse de Consiliul Județean Tulcea.

Acestea sunt:

  1. „Dobrogea sărbătorește Marea Unire“, 150.000 lei, Centrul Cultural Județean Jean Bart – Spectacole de folclor și muzică corală patriotică; Spectacole de teatru și producții artistice; Paradă de port popular tradițional purtat în diverse ocazii în urmă cu 100 de ani. Pe scena Teatrului „Jean Bart” vor performa mai mulți artiști și trupe locale, precum și artiști din alte zone geografice, inclusiv din Basarabia.
  2. „Caravana filmului românesc“, 12.000 lei – Proiecție de filme istorice ce abordează subiecte din Primul Război Mondial și Marea Unire, timp de trei zile, la Teatrul Jean Bart
  3. „Comorile județului Tulcea“, 16.000 lei, Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord – Dobrogean – În primul rând va fi lansată aplicația android Centenar – Comorile județului. Pe baza fotografiilor selectate se va realiza expoziția Comorile României, expoziție de realitate augmentată, ce va fi găzduită la Casa Avramide și va fi vernisată în prezența unor personalități locale și naționale, odată cu desfășurarea Conferinței „Utilizarea noilor Tehnologii IT & Media în proiecte culturale și turistice”.
  4. „Gala 100 – oameni pentru Tulcea, oameni pentru România“, 58.000 lei, Centrul Cultural Jean Bart – Pentru comemorarea celor care s-au luptat pentru idealul Unirii, vor fi invitate să țină alocuțiuni o serie de personalități marcante: istorici, profesori universitari etc. Evenimentul se va desfășura la Teatrul „Jean Bart”, unde va avea loc și un concert de muzică clasică. Odată cu cinstirea înaintașilor se vor aduce mulțumiri unor personalități marcante pentru județul Tulcea, pentru întreaga activitate în folosul comunității locale.
  5. „Sesiune Națională de Comunicări Științifice dedicată Centenarului României și Primului Război Mondial cu titlul Dobrogea și Marea Unire la Centenar“, 20.000 lei – Institutul de Cercetări Eco – Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Național al Marinei Române Constanța, organizează Sesiunea Națională de Comunicări Științifice dedicată Centenarului României cu titlul „Dobrogea și Marea Unire la Centenar”, care va aduna un număr de 25 de participanți specialiști în domeniul istorie, arhivistică, biblioteconomie.
  6. „Dobrogea în contextul Marii Uniri de la 1918“, 15.000 lei – Muzeul de Istorie şi Arheologie din cadrul ICEM Tulcea propune organizarea expoziţiei „Carol I și Ferdinand I – Regii care au creat România”, în colaborare cu Muzeul Național Peleș, Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Tulcea și Asociația Națională a Veteranilor de Război Tulcea. Expoziția va cuprinde bunuri culturale de excepție, parte a patrimoniului cultural național, puse la dispoziție de instituții muzeale și asociații de prestigiu din România, însoțite de numeroase panouri explicative.

 

 

Articolul precedentComorile județului Tulcea, proiect implementat de Consiliul Județean cu ocazia Centenarului Marii Uniri
Articolul următorUn bărbat din Babadag a violat timp de doi ani mai multe minore cu vârste între 12 şi 15 ani