Centrul Județean de Cultură Prahova și Asociația Așezămintelor Culturale organizează la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Bușteni, în intervalul 31 octombrie – 4 noiembrie, a IX-a ediție a Colocviului Național „Coregrafia dansului tradițional astăzi”.
În cadrul secțiunii de ateliere de creație/workshopuri, maestrul coregraf Ștefan Coman, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, va face prezentarea (teorie și studii practice) unor dansuri tradiționale din Dobrogea: „Lămâița”, „Sârba de la Enisala”, „Sârba bătută de la Plopu”, „Joc bătrânesc (brâu de la Niculițel)”, „Cadâneasca dreaptă ca-n Dobrogea”, „Drăgăicuța de la Medgidia”, „Beștepeanca”, „Sârba de la Oltina”, „Pandelașul”, „Hora de la Palazu Mare (Geambășeasca)”, „Pamporea” și „Paidușca macedonească”.
La manifestare sunt invitați maeștri coregrafi, instructori, profesori, dansatori, directori de instituții culturale, referenți și personalități din domeniul culturii și artei, interesați să păstreze autenticitatea dansului tradițional românesc.
Scopul manifestării este îndrumarea metodologică a animatorilor din domeniul culturii și familiarizarea acestora cu principiile de bază ale cercetării, conservării, valorificării și promovării patrimoniului cultural imaterial românesc. Vor fi discuții privind dansurile tradiționale românești din toate zonele etnografice ale țării, vor fi prezentate proiecte culturale și parteneriate pentru promovarea și valorificarea dansurilor tradiționale; de asemenea, organizatorii au programat dezbateri referitoare la problemele cu care se confruntă instituțiile de cultură și instructorii coregrafi. Alte subiecte de interes sunt „100 de ani de folclor coregrafic” și „Forme și metode de predare specifice stilistic, necesare pregătirii dansatorilor, cu elementele dansului abordat – încălzire, mișcare, joc, muzică, ritm, tempo, spațiu, zonă folclorică, costum, ținută atitudine, expresivitate etc.”, moderate de Anișoara Ștefănucă, directorul Centrului Județean de Cultură Prahova. Evenimentul include un spectacol extraordinar de folclor, „Hai la hora românească”, unde participanții – maeștri coregrafi, instructori, profesori și dansatori – vor prezenta dansuri, costume populare din zona folclorică pe care o reprezintă, precum și suportul muzical necesar evoluției scenice.
Colocviul se va încheia cu o „Seară tradițională românească – muzică, joc, gastronomie”, în care va fi prezentat Brâul, joc tradițional din Prahova.