Oficial, 87 de doze de vaccin antiCovid au fost aruncate până acum în țara noastră și trecute la „pierderi asumate”. La Găești, managerul a încercat să folosească fiecare doză iar, după dezvăluirile Realitatea PLUS, DSP Dâmbovița i-a cerut să anunțe imediat insituția și aceasta să repartizeze altundeva respectivul ser. 

Potrivit prospectului, vaccinul anticovid de la Pfizer vine într-un flacon multidoză. După ce a fost decongelat, vaccinul trebuie diluat în flaconul său original cu 1,8 ml soluție injectabilă de clorură de sodiu. Flacoanele diluate trebuie marcate cu data și ora. După diluare, flaconul conține 2,25 ml de soluție de injectat.

Oficial însă, în prospect s-a trecut că această cantitate corespunde cu 5 doze a câte 0,3 ml. Observăm din start că, teoretic, din cantitatea de soluție rezultată s-ar putea face 7 doze de vaccin, dar s-a luat în considerare că vor exista pierderi în momentul în care se extrage serul din flacon și în timpul procedurii de vaccinare.

După diluare, soluția din flacon, spune prospectul, trebuie utilizată în 6 ore. Dacă termenul s-a depășit, soluția trebuie aruncată.

Spre exemplu, dacă într-o zi sunt cadre medicale ce nu se prezintă la vaccinare, conform programării, la finalul zilei dozele rămase sunt aruncate. În schimb, un flacon nedeschis poate fi păstrat 6 luni, la temperaturi cuprinse între -90°C și -60°C.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedent5 ceaiuri pentru detoxifierea organismului după Sărbători
Articolul următorPieton care traversa neregulamentar, lovit de o mașină