Cardurile de energie plătite din bani europeni dispar de anul viitor, a confirmat ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene, Marcel Boloş. Ultima tranșă va fi plătită în toamna acestui an, a mai precizat oficialul. Anunţul vine în contextul în care Uniunea Europeană a decis să nu prelungească măsurile de sprijin.

În România, sunt peste patru milioane de români care beneficiază de cardul de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare, și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. Ţara noastră este prinsă între cerinţele Comisiei Europene şi cele ale Băncii Mondiale, care solicită reforme urgente şi încadrarea în ţinta de deficit asumată, potrivit observatornews.ro. Până în prezent, au fost emise și distribuite peste două milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili și au fost soluționate 17.700 anchete sociale, pentru care sunt emise și distribuite carduri. 

Prima tranşă de bani, de 700 de lei, s-a acordat începând cu luna februarie 2023, iar cea de-a doua, care este și ULTIMA, se acordă începând cu luna septembrie 2023.

Sprijinul se poate folosi până la data de 27 decembrie 2023, pentru plata următoarelor servicii/produse: energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleți, brichete, combustibili lichizi sau solizi și orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor.

Articolul precedentAlexandra Păcuraru: „Treziți-vă! Tot ce facem aici este doar pentru siguranța dvs! Să vă mențineți sănătoși, să gândiți liber”
Articolul următorStatul subvenționează fermierii, dar nu verifică otrava. Ce pericole se ascund în alimentele populare