Alexandru Rafila a declarat că la sfârșitul lunii viitoare România ar putea renunța la restricții. Dacă de acestea scăpăm, nu același lucru se poate spune desprre masca de protecție. Ministrul Sănătății spune că ar putea recomanda, cel puțin în spații închise, purtarea măștii și după renunțarea la restricții, scrie realitatea.net.

„Astăzi au fost 18 de mii de cazuri înregistrate. Chiar dacă numărul este în scădere rapidă, nu sunt puține și așteptăm un moment optim ca aceste restricții să permită și desfășurarea în siguranță a activității publice. Nu are rost să ne angajăm la termene, dar cu siguranță termenul va fi rapid în momentul în care situația o va permite. (…) Ridicarea stării de alertă va duce și la ridicarea majorității restricțiilor. În spațiile aglomerate vom recomanda purtarea măștii, nu va fi o obligație”, a spus Rafila.

Aflat în vizită la Spitalul județean Bistrița, alături de Marcel Ciolacu și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, Alexandru Rafila spune că 1 din 8 români aflați internați la Terapie Intensivă sunt infectați cu varianta Omicron.

„Situația e astăzi total diferită, iar abordarea Ministerului Sănătății, în care am oferit asistență medicală ambulatorie și am reușit organizarea spitalelor, astfel încât să nu fie date peste cap de numărul mare de bolnavi Covid, a fost cea corectă. Această menținere deschisă a școlilor a fost răpsunsul echilibrat la Covid, mai ales pentru dezvoltarea lor psihică.

Acum nu este vorba de tratarea Omicron, ci de impactul acesteia asupra populației. Atunci când devin banale îmbolnăvirile, atunci putem renunța la protecții. Totuși, cei cu boli trebuie să se vaccineze. Acoperirea vaccinală în România este de 50%, față de 70-80% cât se înregistrează în UE, iar acest lucru s-a văzut și în numărul mare de spitalizări.

Ridicarea stării de alertă va duce la ridicarea majorității restricțiilor. Masca nu este restricție, ci consideră că e protecție. Chiar dacă va dispărea, pentru o perioadă de timp am recomandat purtarea ei, cel puțin în spații închise. Dacă discutăm de ridicarea stării de alertă și restul activităților vor reveni la normal. În prezent, 1 din 8 pacienți din secțiile de ATI are varianta Omicron. Mi se pare normal, și vom face toate demersurile către guvern și Parlament, încât să găsim o soluție de continuitate pentru cei angajați special pentru pandemie. Nu mi se pare normal să înceteze raportul lor cu ministerul. Avem nevoie de profesioniști în sistemul sanitar”, a declarat Alexandru Rafila.

Articolul precedentCod galben de VÂNT în județul Tulcea
Articolul următorPericolul din sticla de plastic: Cum devine cancerigenă apa din pet