Pacienţii oncologici care îndeplinesc criteriile de eligibilitate vor avea mai uşor acces la investigaţiile PET – CT de la 1 iunie. Se elimină aprobarea comisiei de experţi de la nivelul CNAS. Va fi iniţiat un nou program de sănătate, Programul naţional de endometrioză. Tot de la 1 iunie va fi implementat şi Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră.

Guvernul a decis, începând cu data de 1 iunie 2023, facilitarea accesului pacienţilor oncologici care îndeplinesc criteriile de eligibilitate la investigaţiile PET-CT, prin eliminarea necesităţii aprobării comisiei de experţi de la nivelul CNAS pentru efectuarea acestei investigaţii, în baza unei hotărâri aprobată miercuri, care modifică şi completează actul normativ similar privind programele naţionale de sănătate. Iar de la 1 iulie 2023 se introduc noi reglementări privind prescrierea medicamentelor biosimilare, atât la iniţierea tratamentului, cât şi la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice, potrivit deciziei Guvernului.

PET-CT este o metodă complexă de investigație ce combină Tomografia cu Emisie de Pozitroni (PET) și Computer Tomografia (CT), pentru diagnosticarea precoce, localizarea, stadializarea şi evaluarea eficienţei conduitei terapeutice în afecţiunile oncologice. PET-CT este cea mai avansată tehnică de medicină nucleară prin care sunt furnizate informaţii rapide şi complete privind localizarea formaţiunilor tumorale şi metabolismul acestora.

„Începând cu data de 1 iunie 2023 se facilitează accesul pacienților oncologici care îndeplinesc criteriile de eligibilitate la investigaţiile PET – CT, prin eliminarea necesității aprobării comisiei de experţi de la nivelul CNAS pentru efectuarea acestei investigații. Tot de la aceeași dată se implementează un nou program de sănătate, Programul naţional de endometrioză, care va asigura accesul pacientelor cu endometrioză profundă cu afectare intestinală la intervenţii chirurgicale minim invazive, precum și Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, având ca obiectiv optimizarea accesului pacienţilor cu afecțiunea respectivă la tratament medicamentos.

După data de 1 iunie 2023 pacienţii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru efectuarea investigaţiilor PET – CT vor avea acces la acestea în baza unui formular specific, care va avea valabilitatea de 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Formularul specific pentru efectuarea investigaţiei PET – CT şi metodologia de transmitere a acestuia în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate se vor aproba prin ordin al preşedintelui CNAS.

 

Articolul precedentGuvernul, amenințat de NOI PROTESTE! CFR, gata să OPREASCĂ trenurile din circulație
Articolul următorFOTO: Sunt șanse ca la finele lunii iunie să se poată circula pe pe pod, de pe viaductul de la Brăila, cu ieșire în drumul de legătură către Măcin