Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a anunțat că la nivel guvernamental este luată în calcul apariția unui al treilea val al epidemiei de coronavirus generat de noua tulpină britanică, care probabil va deveni predominantă în următoarea perioadă. În același timp, medicul nu exclude însă nici răspândirea rapidă a variantei din Africa de Sud în România, în paralel cu cea din Marea Britanie. În plus, în următoarea săptămână, Ministerul Sănătății va prezenta un plan pentru reorganizarea spitalelor COVID și non-COVID pentru pregătirea în fața celui de-al treilea val de coronavirus.
„Vorbim acum de tulpina din Marea Britanie. S-ar putea ca în scurt timp să vorbim și de tulpina din Africa de Sud, pentru că încep deja să fie raportări în Europa de prezență a acestei tulpini. Tulpina din Marea Britanie are câteva particularități, în principal cea care vizează copiii, având o rată de transmitere și de contagiozitate mai mare la această grupă de persoane, deci deja avem un plus de grijă. De asemenea, rapiditatea cu care ea se extinde în toate celelalte țări ar trebui să ne dea și nouă de gândit”, a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, duminică, la o televiziune de știri.
Andreea Moldovan a anunțat că ministerul are deja un plan de rezervă pentru această creștere a infecțiilor așteptată în următoarea perioadă.
„Ne gândim că este foarte posibil să apară un val trei și la noi, drept care suntem în discuții în perioada aceasta și cred că vom definitiva un prim pas mare săptămâna viitoare. Va fi pe reorganizarea sistemului spitalelor COVID, non-COVID. Trebuie să ne adaptăm la ceea ce avem acum – o scădere a numărului de cazuri -, dar să lăsăm posibilitatea ca în cazul în care numărul de cazuri crește, să ne putem rapid replia pe creșterea accesibilității pacienților COVID, dar mai ales pe o îngrijire de calitate a acestora. Deci, se lucrează și sperăm să venim săptămâna viitoare cu un plan în acest sens”, a anunțat Andreea Moldovan.
În același timp, medicul epidemiolog Andreea Moldovan comentează atitudinea celor care nu respectă măsurile de protecție și nu conștientizează pericolul posibilei infectări cu virusul.
„Ar fi fost de aşteptat ca într-un an de zile de pandemie în care au fost mulţi oameni care s-au îmbolnăvit şi, din păcate, sunt oameni care au murit, să fim mai înţelepţi. Problema este, în egală măsură, şi a celor care organizează astfel de întâlniri şi petreceri, dar şi a celor care acceptă să participe acolo”, a mai spus Andreea Moldovan.
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala