Substanțe extrem de periculoase au fost descoperite în materialele din care sunt făcute anumite rechizite școlare. Semnalul de alarmă a fost tras de o asociație a consumatorilor din Uniunea Europeană.
Este vorba despre două modele de penar din plastic fabricate în China și care ajung la vânzare în toată lumea. Cu toate că substanțele chimice au fost interzise în produsele destinate copiilor, niciunul dintre produsele incriminate nu încalcă normele legale. Asta pentru că „reglementările sunt mult mai permisive decât în cazul altor produse”, se arată într-un comunicat al asociației.Cum scoala începe în câteva zile, specialiștii le recomandă părinților să citească atent etichetele înainte de a cumpăra rechizite școlare.
Iată comunicatul integral:
„Cât de periculoase pot fi unele rechizite școlare?
Pe platforma Safety Gate: Sistemul UE de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase, au fost ridicate în luna august anul curent două notificări de către Finlanda referitoare la două modele de penar din material plastic (Policlorura de vinil- PVC) fabricate în China. În cele două materiale plastice folosite la fabricarea celor două penare s-a identificat o substanță chimică cunoscută sub denumirea de ftalat de bis (2- etilhexil) (DEHP), iar valoarea măsurată din cele două materiale plastice a fost de 7,8 % , respectiv 63 % din greutate. Ftalații sunt compuși chimici adăugați în mod obișnuit în materiale plastice (Policlorura de vinil – PVC) pentru a le crește flexibilitatea, transparența, durabilitatea și durata de viață. Potrivit Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH) următoarele tipuri de ftalați sunt interziși în produsele destinate copiilor, respectiv: ftalatul de bis (2-etilhexil) (DEHP), ftalatul de dibutil (DBP), ftalatul de butil și de benzil (BBP) și ftalatul de diizobutil (DIBP).
De exemplu, ftalatul de bis (2-etilhexil) (DEHP) a fost identificat încă din anul 2014 ca având proprietăți de perturbare a sistemului endocrin pentru animale și oameni, fiind recunoscut oficial ca un perturbator endocrin care afectează sănătatea umană și mediul.”