Începând din acest an, România are o Zi națională a lecturii! Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți.
În acest context, ministrul Educației a decis ca marți, 15 februarie 2022, în toate unitățile de învățământ (ciclurile preșcolar, școlar, primar, gimnazial, liceal) programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 și la ora 14:00, cadrul didactic va organiza, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii. În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în perechi sau grupuri mici de lucru.
Scopul activității este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text, doar, ce mult, informații despre autor și subiect.
Unitățile de învățământ pot organiza activități de încurajare a lecturii pentru comunitatea socială din care fac parte, cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19.
De asemenea:
- bibliotecile locale/ județene sunt invitate să deruleze activități de prezentare a propriilor servicii, de obținere a unui permis de bibliotecă, de colectare și donație de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităților de învățământ;
- asociațiile, fundațiile nonprofit, societățile de gestiune a drepturilor de autor, cu experiență în derularea de activități educaționale, sunt invitate să susțină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte, discuții și dezbateri pe teme literare sau alte programe similare;
- unitățile de învățământ sunt încurajate să ofere editurilor și librăriilor, la cerere și în măsura disponibilității, spații cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative și/sau recreative, adecvate vârstei elevilor.
Totodată, unitățile de învățământ sunt invitate să popularizeze evenimentele asociate acestei
Zile naționale a lecturii în presa locală și națională, dar și în mediul online.
Motto-ul acestui an este Citim împreună!