Partenerii proiectului Delta Lady s-au întâlnit în Comacchio pe 17-18 septembrie, pentru discuții și schimb de experiență pe tematica mecanismelor de plată pentru serviciile ecosistemice.

Administrația Parcului Delta Po, împreună cu ART-ER (Attractiveness Research Territory) au organizat și găzduit evenimentul, care a inclus întâlnirea partenerilor, cea de-a treia sesiune de învățare interregională și o vizită de studiu în Delta Po.

Obiectivul proiectului internaţional Delta Lady (Floating Cultures in River Deltas) este de a defini politici publice care sa sprijine activităţi ce contribuie la creştere economică durabilă în regiunile deltaice din Europa, prin valorificarea responsabilă a patrimoniului natural şi cultural.

Zonele de studiu în cadrul proiectului sunt Delta Rijnului (Olanda), Delta Dunării (România), Camargue – Delta Ronului (Franţa), Parcul Natural Albufera (Spania), Delta  Po (Italia) şi Delta Râului BlackWater (Irlanda).

Sesiunea de lucru din Commachio (cea de-a treia, după sesiunea organizată în Camargue, Franţa în octombrie 2018 și în Albufera de Valencia în martie 2019) s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, în clădirea vechii fabrici de produse din pește din Comacchio – Manifattura dei Marinati. Au participat 26 de persoane, dintre care 18 delegați ai organizațiilor partenere și 8 stakeholderi și experți externi.

Prima zi a fost dedicată prezentărilor politicilor privind serviciile ecosistemice și exemple de mecanisme care să finanțeze continuitatea acestor servicii ale ecosistemelor în regiunile deltaice partenere. După discuțiile din prima zi, s-a parcurs un tur de studiu în Delta Po, care a inclus și o vizită la Torre Rossa (Turnul Roșu – obiectiv istoric restaurant și refuncționalizat ca turn de observație a naturii) și în salina Comacchio.

A doua zi a continuat cu sesiunea de prezentări ale actorilor locali și experților externi pe tematici relevante pentru procesul de învățare interregională.

Întâlnirea s-a încheiat cu reflecțiile participanților și evidențierea pașilor de urmat pentru implementarea următoarelor activități ale proiectului, cum ar fi elaborarea planului de acțiuni ce vizează îmbunătățirea unui instrument de dezvoltare în fiecare regiune deltaică parteneră.

Proiectul Delta Lady (Floating Cultures in River Deltas – Culturi plutitoare în deltele râurilor) este desfăşurat între 2018-2023 de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării” – Tulcea, în parteneriat internaţional coordonat de Universitatea din Twente (Olanda) şi este finanţat prin programul de cooperare europeană Interreg Europe.

 

Articolul precedentVizite de lucru pe teren în cadrul proiectului Clean River
Articolul următorSalvarea patrimoniului cultural subacvatic, în atenţia parlamentarilor Comisiei pentru UNESCO