Curtea Europeană de Justiție CJUE a decis că refuzul României de a elibera cărți de identitate cu domiciliul în orice alt stat membru este ilegal.
În decizie se arată că refuzul unui stat membru de a elibera unuia dintre cetățenii săi o carte de identitate cu valoare de document de călătorie pentru singurul motiv că are domiciliul în alt stat membru este contrar dreptului Uniunii.
În această cauză, Înalta Curte de Casație și Justiție a adresat o întrebare preliminară cu privire la interpretarea dreptului uniunii europene în legătură cu refuzul statului român de a elibera cărți de identitate românilor cu domiciliul în Diaspora, se arată într-un counicat REPER.
„Statul român a tratat mult timp cetățenii din Diaspora ca pe niște cetățeni de mâna a doua, pedepsindu-i pentru faptul că au părăsit țara în căutarea unui trai mai bun. Refuzul de a le elibera cărți de identitate românești cu domiciliul în Diaspora, mai ales în condițiile în care avem nevoie de carte de identitate pentru aproape orice demers pe care îl efectuăm în România, demonstrează reaua-credință a statului.
De zeci de ani, Ministerul Afacerilor Interne se ascunde în spatele acelor pașapoarte speciale pentru românii cu domiciliul în străinătate, care în România nu sunt acte de identitate, ci doar documente de călătorie. Propunerea legislativă PL-x nr. 324/2023 pe care am inițiat-o alături de colega mea, Oana Cambera, este singura propunere cu un parcurs legislativ impecabil, obținând toate rapoartele și avizele favorabile și votul a 106 din 107 senatori pentru adoptarea propunerii.” a declarat Simina Tulbure, deputată REPER de Diaspora și co inițiatoarea propunerii legislative.