Ca în fiecare an, calendarul evenimentelor de mediu a debutat cu Ziua Mondială a Zonelor Umede, celebrată pentru sensibilizarea globală privind valoarea zonelor umede pentru omenire și planetă.
Tema din acest an, “Zonele umede și schimbările climatice” a fost aleasă pentru a evidenția rolul important pe care îl joacă zonele umede ca soluții naturale pentru reducerea impactului schimbărilor climatice.
Urmând această temă și recomandările propuse de Convenția Ramsar, Administrația Rezervației Biosferei ,,Delta Dunării” (ARBDD) a dedicat perioada 30 ianuarie – 1 februarie activităților de marcare Zilei Zonelor Umede, prin organizarea mai multor acțiuni pe teritoriul rezervației.
Înainte de începerea vacanței elevilor, s-au desfășurat mai multe activități de marcare a evenimentului de mediu cu participarea elevilor și cadrelor didactice ai școlilor din localitățile Sulina, Crișan și Chilia Veche, în coordonarea responsabililor Centrelor de Informare și Educație Ecologică ale ARBDD, din localitățile respective.
Astfel, în data de 30 ianuarie, la Centrul de Vizitare al ARBDD Sulina s-a organizat o acțiune de celebrare a Zilei Mondiale a Zonelor Umede, la care au participat 45 elevi de la Liceul Teoretic Jean Bart, din clasele II – VIII.
Au avut loc prezentări despre zonele umede și importanța lor, adaptate după materialele transmise de către Convenția Ramsar, despre zone umede de pe teritoriul României, etc.
S-au purtat discuții interactive despre Delta Dunării, ca zonă umedă de importanță internațională și s-au prezentat spre exemplificare materiale video.
Elevii claselor a IV-a, sub îndrumarea coordonatoarei Cercului de ecologie al Palatului Copiilor Tulcea- Filiala Sulina, au pregătit mesaje, poezii și cântece referitoare la formarea Deltei și a prezenței omului în Deltă.
În data de 31 ianuarie, elevii Școlii Gimnaziale din Chilia Veche, împreună cu cadre didactice și responsabilul Centrului de Informare și Educație Ecologică al ARBDD, au marcat Ziua Zonelor Umede, prin participarea la o activitate de educație ecologică, în cadrul căreia s-au prezentat materiale realizate de copii, referitoare la rolul naturii, respectiv al zonelor umede, în schimbările climatice.
În data de 1 februarie, copiii din Crișan, elevi ai Școlii Gimnaziale din localitate, au celebrat de asemenea evenimentul de mediu, printr-o activitate interactivă, în care au prezentat mesajele lor pentru protejarea zonei umede în care trăiesc, respectiv Delta Dunării.
Tot în această zi, copiii au primit în cadrul școlii vizita unei jurnaliste din Franța, Elodie Auffray, trimis special al organizației Globe Reporters, care efectuează o vizită de șase săptămâni în Romania, în cadrul campaniei ”România ne surprinde!”
Ajunsă în Delta Dunării, cu ocazia vizitei sale de documentare, care are ca tematică educația tinerilor, istoria și geografia, mediul și dezvoltarea durabilă în România, a avut ocazia de a fi prezentă la Școala Gimnazială Crișan, unde a apreciat implicarea elevilor care împreună cu profesorii și reprezentantul ARBDD, au desfășurat activități specifice de marcare a Zilei Zonelor Umede.
Având în vedere declararea de către Ministerul Sănătății a epidemiei de gripă precum și recomandările specialiștilor în sănătate ca în această perioadă copiii să evite colectivitățile, activitatea programată pentru data de 1 februarie la Școala ,,Alexandru Ciucurencu din Tulcea, a fost amânată pentru o dată ce va fi comunicată ulterior.
Desfășurarea acestor acțiuni de mediu, la care au participat un număr total de 100 de elevi și cadre didactice din localități din teritoriul rezervației, a reprezentat un prilej pentru aceștia de a afla despre rolul și importanța utilizării zonelor umede pentru reducerea impactului schimbărilor climatice, precum și despre zonele umede din Rezervația Biosferei Delta Dunării.