Prefectul Judeţului Tulcea, domnul Lucian FURDUI, a participat azi, la Cimitirul Eroilor, la ceremonialul militar religios de cinstire a eroilor marinari, festivitate la care au participat oficialităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai structurilor deconcentrate, militari în rezervă şi retragere, alţi invitaţi.
Cu acest prilej, după slujba de pomenire oficiată de PS Visarion al Tulcii, prefectul judeţului Tulcea a transmis celor prezenţi următorul mesaj:
„Suntem prezenţi astăzi pentru a cinsti şi sărbători militarii marinari, oameni curajoşi, care de-a lungul istoriei şi până în prezent şi-au dedicat viaţa apărării întinderilor de ape ale ţării şi ne reprezintă cu dăruire şi curaj peste tot în lume începând cu 1860, anul înfiinţării Corpului Flotilei de Dunăre.
Eroii marinari s-au remarcat prin fapte de vitejie în luptele de apărare a teritoriului ţarii noastre, drept pentru care le datorăm preţuire şi recunoştinţă.
Pentru aceşti temerari care de-a lungul timpului şi-au dat viaţa pentru gloria navigaţiei româneşti nicio apreciere nu este prea mare. Exemplul lor va rămâne veşnic scris în inimile noastre, iar amintirea lor responsabilizează şi obligă militarii marinari ai zilelor noastre să ducă mai departe renumel şi respectul dobândite în timp de Forţele Navale Române.
Cu toţii vă suntem alături, dragi marinari, şi privim cu mândrie simbolul sfânt al românilor, steagul tricolor, fluturând la catargul navelor sau purtat cu onoare pe uniforme de toţi militarii Armatei Române.
Astăzi, în zi de sărbătoare, sunt onorat să vă vorbesc şi să vă transmit un gând bun.
Bucuria acestei zile este deplină având în vedere că mâine este Sfânta Maria – protectoarea marinarilor, simbol sfânt care întăreşte sufletele marinarilor, îi ocroteşte în clipele grele ale vieţii pe mare, în mijlocul furtunilor, şi binecuvântează echipajele şi navele acestora.
Doresc să închei mulţumind tuturor celor prezenţi, reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe care ne sunt alături la fiecare Sărbătoare Naţională, iar dumneavoastră, dragi marinari şi celor ce poartă numele sfânt, vă urez multă sănătate, precum şi tradiţionalul „La mulţi ani!”

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și administratorul public al județului, Vasile Strat au fost prezenţi, de asemenea, la Cimitirul Eroilor, la ceremonialul militar și religios dedicat eroilor marinari, în cadrul festivităților dedicate Zilele Marinei Române, organizate de Garnizoana Tulcea împreună cu Instituția Prefectului Județul Tulcea.

„Suntem aici pentru a ne aminti cu respect de cei care și-au pus viețile în slujba statului, care au înfruntat pericole și care au fost capabili de sacrificiul suprem, astfel încât noi, astăzi, să putem spune cu mâna pe inimă că trăim într-o țară independentă.          Este datoria noastră de a îi pomeni pe acești eroi marinari pentru profesionalismul, pentru devotamentul și pentru curajul de care au dat dovadă în cele mai grele momente ale existenței statului, atunci când poporul român a fost apăsat de grele încercări. În această zi, privim înapoi cu recunoștință veșnică spre faptele de glorie ale înaintașilor noștri. Trebuie să păstrăm vie flacăra identităţii naţionale și să transmitem generaţiilor care vin moştenirea istorică, materială, culturală şi spirituală a poporului român. Cinste eroilor marinari! Cinste eroilor români!“, a fost mesajul preşedintelui CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

La eveniment au mai participat primarul Constantin Hogea, viceprimarul Andaluzia Luca și comandandantul Garnizoanei Tulcea, Antoanel Marian Vătămanu.

Ceremonialul a cuprins intonarea Imnului Național, o Binecuvântare și Rugăciune pentru poporul român, oficiate de Pre Sfinția Sa Visarion, Episcopul Tulcii, depuneri de coroane de flori la Osuarul Eroilor și defilarea gărzii de onoare.

 

Articolul precedentConsiliul Judeţean sprijină investiţiile în sportul tulcean, cu 70.000 pentru CSS Tulcea!
Articolul următorZilele Municipiului Tulcea – Programul evenimentelor din perioada 14-17 august 2019