Celebrarea Zilelor Dobrogei a început de ieri, 14 noiembrie, data intrării acum 141 ani a trupelor române în capitala regională a vremii, cu diverse ceremonii și activități mai puțin solemne, la Tulcea, urmând a se încheia la 23 noiembrie, când trupele române eliberatoare, mult așteptate, au ajuns la Constanța.
Instituția Prefectului – județul Constanța a coordonat, în colaborare cu Consiliul Județean, Primăria municipiului Constanța și cu omologii tulceni, derularea programului dedicat Zilelor Dobrogei.
Astăzi, în calitate de gazdă, prefectul județului Constanța, Dumitru JEACĂ, a deschis sesiunea festivă a Colegiului Prefectural, la care sunt invitați, alături de membrii permanenți, parteneri instituționali din mediul diplomatic, universitar, cultural, militar și economic.
Emoțiile generate de intonarea imnului național de către un cor al Colegiului Regina Maria și a imnului Dobrogei de către tenorul Iulian Bratu și de aducerea în sală a flăcării Spiritului Dobrogean de către elevi ai Colegiului Mircea cel Bătrân au accentuat solemnitatea momentului.
Prefectul Dumitru JEACĂ și-a exprimat bucuria de a pune bazele unei colaborări instituționale permanente pentru celebrarea în mod unitar, complementar, a Zilelor Dobrogei, de către ambele județe dobrogene, în baza unui protocol semnat ieri. Mai mult, prin acest protocol și prin ordine de prefect se reglementează acordarea anuală a distincției ”Recunoștința dobrogenilor” unor exponenți remarcabili ai spațiului dobrogean care, atât prin cariera lor, cât și prin modul în care au știut sau știu a trăi cu dăruire, cu inimă bună și mintea limpede și deschisă către valori și oameni, au contribuit la viața comunității și ne sunt modele de urmat. În acest an, distincțiile au fost acordate, în aplauzele participanților, doamnei Elena Frâncu și domnului Stoica Lascu, iar post-mortem, domnului profesor Gheorghe Dumitrașcu, fiica sa, doamna Lavinia Dumitrașcu fiind prezentă la ceremonie.
Prefectul JEACĂ a felicitat toți dobrogenii cu prilejul acestei sărbători și i-a îndemnat să contribuie permanent, prin educație, prin gesturi mici sau mari, prin bunăvoință și respect, prin orice le stă în putință, la o viață trainică și frumoasă în Dobrogea noastră.
Alături de oficialii constănțeni și tulceni care au luat cuvântul în deschidere, s-au adresat auditoriului și reprezentanți ai minorităților nationale care îsi desfașoară activitatea în administratia publică, astfel:
· Ali Șenol, subprefectul județului Constanța – minoritatea turcă;
· Gabriel Teodosie Marinov, subprefectul județului Tulcea – minoritatea ucraineană;
· Mihai Ferencz, inspector șef, Inspectoratul de Jandarmi Județean – minoritatea maghiară;
· Mirela Popov – inspector școlar general adjunct, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea – minoritatea rușilor lipoveni;
· Annemarie Cszernak, Arhivele nationale – minoritatea germană;
· Harry Boiagian, inspector șef Inspectoratul în Construcții – minoritatea armeană;
· George Fulina, director executiv Agenția pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Constanța – minoritatea armână;
· Ali Izet, inspector șef Inspectoratul Teritorial de Muncă Tulcea – minoritatea tătară.

În finalul Colegiului Prefectural, toți cei prezenți au fost încântați de momentele artistice oferite cu generozitate și talent de către elevii Colegiului de Arte Regina Maria.

Sărbătorirea Dobrogei a continuat conform programului, în această după-amiază la Pavilionul Expozițional, Târgul de meșteșuguri și tradiții dobrogene.

Articolul precedentMuniție neexplodată distrusă de pirotehniștii de la ISU Delta
Articolul următorSpectacol în iarbă: Derby în fotbalul feminin la Topolog