Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Tulcea a organizat azi la prânz, în sala de festivităţi de la parterul instituţiei, festivitatea de lansare a proiectului „Viitor pentru învățământ, cercetare și producție în domeniul naval din România”, un proiect cu sloganul „Dream! Break the impossible! Build Yourself!”.

La eveniment au fost invitaţi şi au participat decanul Facultăţii de Arhitectură Navală, din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, prof.univ.dr.ing. Costel Iulian Mocanu, directorul Ivan Firsa din cadrul Şantierului Naval Vard Tulcea, Nicolae Chichi, directorul Navrom Delta şi, nu în ultimul rând, un fost elev al liceului, în prezent comandantul ISU Delta Tulcea, colonelul Daniel Petrov.

Directorul Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Tulcea, Silvia Pârâu şi profesorul Anişoara Ivanov au fost gazdele evenimentului de lansare oficială a acestui proiect Erasmus Plus, însă prezentarea proiectului pentru cei peste 50 de elevi din sală a fost făcută de inginerul George Ciprian Iatan, fost elev al liceului şi absolvent al Facultăţii de Arhitectură Navală, din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Fostul olimpic tulcean ajuns acum să reprezinte Facultatea de Arhitectură Navală din Galaţi le-a vorbit elevilor din anii terminali despre oportunitatea oferită de această instituţie de învătământ superior de a plasa în muncă peste 95% dintre absolvenţi. „Cel mai bun argument pentru voi este că peste 95% dintre absolvenţii Facultăţii de Arhitectură Navală Galaţi sunt angajaţi imediat după absolvire iar unul din trei studenţi din ultimii doi ani este angajat de firme de profil cu salarii stimulative şi cu un program ce îi permite continuarea studiilor. Iar cel mai practic exemplu în susţinerea celor spuse este că ultimul dintre absolvenţii de anul trecut s-a angajat luna trecută. Altfel spus pentru ultima generaţie de absolvenţi plasarea în muncă este de 100%”, le-a transmis inginerul George Ciprian Iatan elevilor prezenţi în sală.

Unul dintre şantierele navale foarte interesat de angajarea absolvenţilor Facultăţii de Arhitectură Navală Galaţi este Vard Tulcea, societate reprezentată de directorul Direcţiei de Resurse Umane, Ivan Firsa.

„Suntem o companie care numai pe proiectare avem 220 de ingineri. Mai avem şi alţi ingineri, desigur, mulţi dintre ei tineri şi foarte tineri. Vard Tulcea este una din acele companii în care tinerii ingineri prind aripi şi se formează ca buni şi foarte buni profesionişti. Din păcate după trei-patru ani mulţi dintre aceşti specialişti ne părăsesc şi acceptă locuri de muncă în străinătate în ţări UE. Şi acesta este adevărul: producem inteligenţă şi profesionişti pentru Europa care profită fără un minim de fair-play.” a punctat directorul Firsa în discursul său unul dintre cele mai triste realităţi din România. Realitate nu doar în sectorul naval ci şi în multe alte sectoare.

Chiar dacă nu a fost o campanie de recrutare a viitorilor studenţi, ci lansarea unui proiect, decanul Facultăţii de Arhitectură Navală, prof.univ.dr.ing. Costel Iulian Mocanu le-a lansat elevilor prezenţi invitaţia de a veni la Galaţi pentru a vedea baza materială a facultăţii şi mai ales modul de lucru, foarte deschis şi foarte apropiat în relaţia student-profesor.

Articolul precedentMotociclist de 18 ani luat pe sus de un Hyundai, pe strada Isaccei
Articolul următorBaraj de promovare în Liga a III-a contra campioanei din Constanţa!