Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 6 ianuarie Botezul Domnului sau Boboteaza.

Preasfințitul părinte Visarion al Tulcii a condus procesiunea clerului şi a credincioşilor spre malurile Dunării din Măcin unde a oficiat slujba Aghiesmei Mari. 

Imagine

Sărbătoarea Botezului Domnului (Boboteaza) a fost instituită la botezul primit de Hristos de la Sfântul Ioan Botezătorul în apa Iordanului şi este prăznuită, potrivit calendarului ortodox, la 6 ianuarie.

 Se mai numeşte Epifania sau Teofania, adică Arătarea Domnului, pentru că în această zi s-a arătat Mântuitorul, care stătuse până atunci necunoscut, a ieşit pentru prima dată în lume, fiind mărturisit ca Mesia. Botezul Domnului în Iordan are o dublă semnificaţie: pe de o parte, prin cufundarea în apele Iordanului, Iisus Hristos sfinţeşte firea apelor, pregătind oarecum botezul creştin; pe de altă parte, în această zi, Sfânta Treime s-a arătat pentru prima dată: Dumnezeu Tatăl, prin glasul care zice: “Acesta este Fiul Meu iubit întru care am binevoit”, Duhul Sfânt în chip simbolic de porumbel, care odihneşte peste Hristos şi Mântuitorul botezat de Ioan în apa Iordanului.

La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar ierarhul sau preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea ierarhului sau a preotului şi se consideră că va avea binecuvantare tot anul. În vechime, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării şi era ţinut la mare cinste de către ceilalţi. Binecuvântarea o primesc toți cei care participa la sărbătoarea Bobotezei. Se spune ca în chip nevăzut, păcatele oamenilor sunt spălate în apa curata, sfințită de ierarh și preoți.

Imagine

Sursa: Dan Staicu, Centrul de Informare și Promovare Turistică Măcin

Sursa: Realitatea de Tulcea

Articolul precedentMinistrul Mediului a făcut ANUNȚUL! De când se interzic centralele individuale de apartament
Articolul următorSimona Halep, în sferturi la Melbourne