Guverne peste Guverne, miniştri peste miniştri au stat conectaţi, în ultimii zeci de ani, la banii de la Loteria Română. Contracte păguboase încheiate în defavoarea companiei de stat cu băieți deștepți, care nu au acționat oricum, ci în complicitate cu politicieni, grave nereguli descoperite în urma controalelor, la care se adaugă un management defectuos. Așa se poate traduce rețeta eșecului în cazul Loteriei Române, o altă societate a statului pe care au căpușat-o politicienii. Miercuri, în emisiunea ”Culisele statului paralel” de la Realitatea Plus, Anca Alexandrescu a dezvăluit informații din spatele bătăliei pentru Loteria Română. Printre cei implicați se află Sebastian Ghiță, Victor Ponta, George Copos și Dinu Patriciu. 

O verificare a Curții de Conturi, efectuată în anul 2011, a scos la iveală o mulțime de probleme la această instituţie în privinţa cheltuirii sumelor de la buget. Contracte încheiate nelegal, caiete de sarcini cu dedicaţie, maşini cumpărate la suprapreţ, plăţi nejustificate către case de avocatură, asigurări profesionale pentru membrii conducerii şi benzină pentru deplasările acestora în interes personal. Prejudiciul calculat de inspectori s-a ridicat la suma de 86 milioane lei fără TVA, adică peste 20 de milioane euro. Reprezentanții Loteriei au susținut apoi că verificările Curții de Conturi ar fi interpretat în mod eronat dispoziţiile legale, iar concluziile raportului său nu sunt motivate.

La începutul lunii februarie 2017, conducerea Loteriei Naționale anunţă că vrea să cumpere 2.000 de terminale loteristice – aparatele prin care sunt citite informațiile de pe biletele loto şi introduse în sistem. Mai avea nevoie şi de un server central pentru administrarea terminalelor, servicii de instalare a hardurilor și de configurare a soft-urilor. Pentru toate avea la dispoziție un buget de 7.160.000 de euro. Bugetul alocat a fost însă enorm. La o verificare pe Google a aparatelor cu aceleași caracteristici ca cele care urmau să fie cumpărate de Loterie, se găsesc terminale cu prețuri de la 150 până la 300 de dolari bucata. Astfel că, pentru cele 2.000 de bucăți necesare Loteriei, înmulțind cu 300 de dolari bucata, cât costa un terminal pe site-urile online, rezultă o cheltuială estimată la 534.000 de euro. Diferența de până la 7 milioane de euro nu a putut fi explicată de directorul de la acea vreme.

Cele mai păguboase contracte încheiate de Loterie au fost cele cu grecii de la INTRALOT. Sistemul loteristic a fost cumpărat în 1993 de la INTRALOT printr-un contract parafat de fostul director al Loteriei, Nicolae Cristea. Atunci nu s-a organizat o licitație, ci a fost o atribuire directă. În loc să se stabilească un preț fix al achiziției, Cristea le-a dat grecilor un avans de 1,5 milioane de dolari și un procent de 8% din încasările lunare, pe o perioadă de 10 ani. Un raport al Corpului de Control al Guvernului, din 2003, arată că în perioada 1993 – 2003, Loteria a plătit companiei grecești 46 de milioane de dolari pentru sistemul informatizat. Un contract și mai păgubos a fost cel pentru slot-machine-uri, unde Loteria a plătit INTRALOT lunar, în primii 3 ani, 85% din încasări. Ulterior, procentul a scăzut la 70%. Cele două contracte au fost prelungite în 2003 de către Nicolae Cristea pe încă 10 ani, în aceleași condiții.

Abaterile au continuat. După ce a expirat contractul cu INTRALOT, Loteria nu a organizat o nouă licitație pentru un nou sistem loteristic. În schimb, fostul ministru al Finanțelor, Ioana Petrescu, a prelungit în 2014 contractul cu grecii prin 3 Ordine de ministru, care ar fi păgubit bugetul companiei cu 12 milioane de dolari. Atunci DNA a intrat pe fir și a demarat o anchetă.

Câțiva ani mai târziu, un alt contract a atras atenția. De data aceasta, cu o pagubă estimată la 61 de milioane de euro. Se întâmpla în 2013, când compania de stat a încheiat un mare contract cu firma Novo VLTech Solutions SRL, reprezentanta în România a companiei Novomatic din Austria. Contractul a fost atribuit fără licitație și urmărea instalarea a 10.000 de VLT-uri în sediile Loteriei, care urmau să fie exploatate cu împărțirea 50%-50% a câștigurilor. Contractul avea o clauză care spune că Loteria va încasa anual 75 de milioane de euro, cu condiția ca în cele 2.000 de sedii ale companiei să funcționeze 10.000 de aparate. Numai că, în cei 4 ani de funcționare a contractului, clauza de 75 de milioane de euro nu a putut fi activată de Loterie, pentru că directorii companiei nu au reușit să pună în funcțiune toate cele 10.000 de aparate din contract.

După semnarea contractului cu Novomatic, conducerea Loteriei Naţionale anunța cu fast că a reușit să încheie un contract de succes cu firma austriacă, pe care a selectat-o din 5 mari companii de profil. Cu o serie de laude a ieșit public atunci și premierul Victor Ponta.

”Zece ani de zile, la Loteria Română am luat zece milioane de euro. Acum am semnat un contract să luăm 75 de milioane de euro. Deci, de la 10 la 75. Dacă te uiţi la televizor, o să afli că e ceva rău”, spunea atunci fostul prim-ministru.

În cele din urmă, contractul a fost anchetat de procurorii anticorupţie şi de Corpul de Control al Ministerului de Finanţe.

Tot în 2013, omul de afaceri George Copos a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I, în care a fost acuzat de evaziune fiscală. Scandalul Loteria a izbucnit în 2004, când s-a aflat că una dintre firmele omului de afaceri, Ana Electronics, a vândut Loteriei Române mai multe spaţii comerciale le preţuri supraevaluate. Procurorii anticorupție spun că pentru a-și majora câștigul, fostul vicepremier s-a folosit de trei interpuși și a înșelat, astfel, statul cu un milion de euro.

Un alt om de afaceri influent care a câștigat de pe urma Loteriei este Dinu Patriciu. Firma sa, SC Alpha SA, a construit sediul companiei. Inițial, clădirea trebuia să coste puțin peste un milion de dolari, dar, în câțiva ani de la începerea lucrărilor, a ajuns să coste de 10 ori mai mult. Ilegalitatea a fost descoperită în urma unui control. Deși a câștigat mult mai mult față de cât era stipulat în contract, firma lui Dinu Patriciu nu a finalizat construcția. Clădirea a fost terminată de firma Romcom International, care a primit și ea de la Loterie alte 2,7 milioane de dolari.

În presă, de-a lungul anilor, Loteria a făcut obiectul unor ample investigații. Informațiile apărute arată că, în timpul guvernării Ponta, o parte dintre afacerile de la Loterie au fost controlate, prin interpuși, de deputatul fugar Sebastian Ghiţă. În urmă cu șapte ani, jurnaliștii de la Businness Magazin scriau că fratele omului de afaceri Sebastian Ghiţă, Alexandru Ghiţă, a preluat indirect 25% din capitalul social al Grupul Industrial GIR, operator telecom al cărui contract cu Loteria Română, în valoare de 17,3 milioane euro, urma să fie renegociat după ce a fost menţionat în raportul Curţii de Conturi pe 2011.

Și nu e singura legătură a Loteriei cu familia Ghiță.

Ani de zile tragerile Loto au fost difuzate de televiziunea publică. Însă, din 2018, extragerile Loteriei Române au putut fi urmărite la România TV. Loteria a plătit către postul lui Sebastian Ghiță 330.000 de euro anual, pentru difuzarea acestor trageri, sumă similară cu cea pe care o plătea către TVR.