Miercuri, 8 mai 2019, a avut loc vernisajul expoziției proiectului internațional DANUrB – Danube Urban Brand, organizate de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare „Delta Dunării“, la Casa Avramide, cu sprijinul Institutului de Cercetări Eco Muzeale „Gavrilă Simion“.  Expoziția evidențiază elemente comune de peisaj cultural din țările riverane Dunării și sintetizează rezultate selectate din activitățile desfășurate de partenerii DANUrB, la care au contribuit cercetători și profesioniști în domeniul urbanismului, culturii și turismului, dar și membri ai administrațiilor publice și ai comunităților locale din țările participante, respectiv Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România și Bulgaria.

Elementele expoziției reflectă șase teme principale: Educație, Patrimoniu cultural imaterial, Audiopeisaj, Oameni și comunități, Literatură și Viitor.

Evenimentul a fost deschis de către dr. Iulian Nichersu, Director Ştiintific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării”, care a precizat importanţa unor astfel de iniţiative ce implică activ cetăţenii şi actorii urbani în demersurile cercetătorilor: “Conceptul  de “citizen science” şi, în general, participarea publică, este din ce în ce mai răspândită în lumea ştiinţifică, ca mijloc de a valorifica percepţii şi cunoştinţe laice.”

“Expoziţia pe care o inaugurăm astăzi este una dintre modalităţile prin care partenerii DANUrB iau legătura cu toţi cei interesaţi şi aduc în discuţie tematica peisajului cultural dunărean şi relaţia comunităţilor locale cu Dunărea, ca element structurant al teritoriului pe care îl străbate”, a declarat Mădălina Sbarcea, coordinator al activităţilor INCDDD în cadrul proiectului DANUrB.

„Având în vedere că expoziția este deschisă la Casa Avramide până pe 21 mai, invităm tulcenii aici să exploreze imagini, citate, poeme, sunete și propuneri de revitalizare urbană, într-o colecție care trece peste barierele geografice. Instituția noastră este întotdeauna aproape de astfel de inițiative, care scot în prim plan bogăția patrimoniului turistic și cultural al județului nostru. De altfel, Consiliul Județean Tulcea implementează un proiect cu tematici comune cu Danube Urban Brand, respectiv proiectul internațional HERICOAST – Managementul patrimoniului cultural de coastă“, a declarat consilierul preşedintelui CJ, Nicolae Mihai.

Cu acest prilej, în condițiile existenței unor tematici comune cu DANUrB, reprezentanții Consiliului Județean au făcut o scurtă prezentare a proiectului HERICOAST, care are în vedere realizarea unui plan de promovare a patrimoniului cultural maritim și fluvial din județ, obiectivul central fiind Farul Vechi Sulina.

 

Articolul precedentFestivalul Internațional al Păstoritului – spectacole folclorice la “Jean Bart” și Sarighiol de Deal
Articolul următorAcs Logic Delta debutează la Cupa României