Într-o publicare pe facebookapărută sâmbătă, un tulcean reclama faptul că Primăria fură din buzunarul tulcenilor, folosindu-se de nişte tertipuri. Iată mai jos ce scrie tulceanul respectiv:
„Iată cum ne fură Primăria Tulcea la taxe şi impozite, mai exact la impozitul pe clădiri.
Conform noului cod fiscal, art 457 alineatul 8, litera b, valoarea impozabilă, folosită la calculul impozitului anual, se reduce cu 30%, la clădirile rezidenţiale cu o vechime cuprinsă între 50 şi 100 ani de la data construcţiei.
Ştiind că blocul în care locuiesc a împlinit 50 ani în anul 2017, anul finalizării construcţiei şi a darii în folosinţă fiind 1967, am fost la serviciul de taxe şi impozite să verific dacă începând cu 2017 s-a efecuat reducerea de 30% , dar am constatat, ca impozitul din 2016 (155 lei) este identic cu cel din 2017,2018 şi 2019. Întrebând de ce nu a fost aplicată reducerea am descoperit cu stupoare că în softul informatic la fisc, blocul figurează cu anul construcţiei 1978. Am mai pus câţiva vecini de bloc să verifice, iar la ei la fel anul construcţiei 1978, total greşit, întrucât bl A1, A2, A5 , B1, B2, B3,B4, pe str I.L.Caragiale bl A3,A4, pe Aleea Merişor, au fost construite şi date în folosinţă în perioada 1966-1969, ca dealtfel întreg fost cartierul 23 August.
Varianta oficială a fost ca în urmă cu vreo 20-25 de ani, când s-a trecut la sistemul informatic, s-o fi făcut o greşeală şi să fac eu o cerere, la care anexez actul din care reiese anul real al construcţiei şi să solicit modificarea anului şi acordarea reducerii cu 30% a valorii impozabile.
Ce vrăjeala ieftină…., cum naiba să greşeşti anul construcţiei blocurilor la un întreg cartier ?
Nu cumva primăria a ,,întinerit” intenţionat tot cartierul, cu 10-12 ani , tocmai pt a nu acorda reducerea? Ideea e, ca în Tulcea mai sunt mii de apartamente în blocuri care au împlinit sau urmează să împlinească 50 de ani(zona centru, str Păcii+ str Isaccei ) . Oare şi acele clădiri care au fost construite în anii ’60, figurează la taxe şi impozite tot aşa 1975-1978…etc?
Poate face cineva o anchetă pe tema asta ?
Care este organul abilitat pt control şi pt a trage la răspundere vinovaţii acestui furt din buzunarul a sute de contribuabili ?
Şi totodată remedierea situaţiei…!”
***
Ne-am interesat la Primărie şi am aflat că, conform prevederilor Codului Fiscal, persoana trebuia să depună cererea de reducere, în termen de 30 de zile de la apariția oricărei situaţii ce vizează materia impozabilă. Cu alte cuvinte, în loc să meargă să întrebe, putea depune o hârtie oficială, pentru că era şi obligat de lege să o facă, iar răspunsul la fel de oficial ar fi venit în maxim 30 de zile.
Cel mai probabil, cei de la taxe şi impozite, atunci când vor primi o cerere scrisă, vor recalcula.
Ideea e ca în astfel de situaţii, să nu facem scandal pe facebook, pentru că e degeaba! Puneţi mâna pe hârtie, formulaţi o cerere şi autorităţile sunt OBLIGATE să vă răspundă! Invităm, aşadar, toţi tulceni care se confruntă cu situaţii similare, să depună solicitări scrise la Serviciul de taxe şi impozite şi problema lor va fi rezolvată în maxim 30 de zile!

Articolul precedentUn şofer de 20 de ani s-a înfipt cu maşina în copac. Doi oameni au fost răniţi
Articolul următorDouă case din Vărărie au fost cuprinse de flăcări