Dacă în China şi Italia cazuri de îmbolnăvire datorate noului CORONAVIRUS (COVID-19) apar zilnic, România, din fericire, nu are raportat până la această oră niciun caz. Nici pe teritoriul României şi nici vreun cetăţean român aflat în afara ţarii, după cum au raportat ieri seară autorităţile constituite în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi care au susţinut o conferinţă de presă ce a urmat unei videoconferinţe cu prefecţii. În legătură cu acest lucru, azi a fost emis un comunicat oficial al Instituţiei Prefectului – Judeţ Tulcea pe care îl publicăm, ca atare, mai jos:

„Instituția Prefectului – Județul Tulcea informează cetățenii că s-au luat toate măsurile preventive necesare combaterii eventualelor cazuri de îmbolnăvire datorate noului CORONAVIRUS (COVID-19).
Astfel, toate persoanele care sosesc în țară, din Italia și China, sunt monitorizate de către medici. Persoanele care vin din alte zone decât cele carantinate în Italia și nu prezintă simptomele bolii vor fi izolate la domiciliu timp de 14 zile, timp în care vor fi monitorizate din punct de vedere medical.
Persoanele care sosesc din Italia, din zonele aflate în carantină (regiunile Lombardia și Veneto), care sunt asimptomatice (nu prezintă semne de îmbolnăvire) vor fi conduse spre spațiile special amenajate pentru carantină despre care am informat deja populația.
În plus, prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență de ieri, 24 februarie a.c., s-a stabilit ca persoanele care sosesc în țară din zonele aflate în carantină (regiunile Lombardia și Veneto) și nu prezintă semne de îmbolnăvire, vor fi îndrumate spre spațiile de carantină deja amenajate la intrarea în România.
În acest moment, pe raza județului, nu există niciun caz de infecție cu CORONAVIRUS COVID-19.
De asemenea, există o singură persoană venită din Italia care se află în izolare la domiciliu și care nu prezintă vreun simptom de îmbolnăvire.
Instituția Prefectului – județul Tulcea, împreună cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, îndeamnă populația la calm, de asemenea să se informeze numai din sursele oficiale și să ia act doar de comunicatele oficiale emise de instituțiile abilitate.”

IMPORTANT DE ŞTIUT

În cazul apariției unor persoane care prezintă simptome specifice, acestea vor fi preluate și transportate la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”! Până la acest moment nu a fost cazul cu niciun tulcean, chiar dacă în ultima perioadă, pe timpul izolării la domiciliu, mai multe persoane asimptomatice au fost atent monitorizate de cadre medicale!

Reamintim tulcenilor principalele recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru protejarea stării de sănătate și reducerea riscului de infecție cu coronavirus:
#Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;
#Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
#Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
#Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;
#Evitați consumul de produse animale crude sau gătite foarte puțin. #Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

Articolul precedentPeste 1000 de oameni izolați sau în carantină în România. Cifrele sunt în creștere
Articolul următorTulcea sprijină comunitatea din Suzhou pentru prevenirea îmbolnăvirilor de coronavirus