Sâmbătă, 27 octombrie 2018, Consiliul Județean Tulcea, Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“, Primăria Municipiului Tulcea și Garnizoana Tulcea vor organiza un ceremonial cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la înființarea Diviziei Active Dobrogea, manifestare care va avea loc în Piața Tricolorului, începând cu ora 14.30.

Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“ este continuatoarea tradițiilor de luptă ale Diviziei Active, înființată la 1 noiembrie 1878. Marea unitate a avut inițial reședința la Tulcea până în anul 1882, când a fost mutată la Constanța și a primit denumirea de Divizia Activă Dobrogea. Sub acest nume, divizia a participat la toate campaniile militare ale Armatei Române din secolul XX. Contribuția cu totul specială la succesul unor confruntări de anvergură a desemnat-o drept una dintre marile unități terestre de bază ale Armatei Române.

Manifestarea din Piața Tricolorului va fi precedată de o acțiune care va avea loc la Palatul Copiilor, între orele 10.00 – 12.00, respectiv un program artistic dedicat Centenarului Marii Uniri, susținut de elevi din cadrul unităților de învățământ din municipiu sub genericul „100 de ani de la Marea Unire, 140 de ani de la alipirea Dobrogei la Patria – Mamă“.

Începând cu ora 14.30, în Piața Civică se va desfășura ceremonialul militar și religios după următorul program:

14.30 – 14.30 Primirea oficialităților, prezentarea onorului și a raportului, salutul drapelului de luptă

14.35 – 14.40 Intonarea Imnului Național al României

14.40 – 14.50 Citirea mesajelor aniversare

14.50 – 15.00 Oficierea serviciului religios

15.00 – 15.30 Alocuțiuni ale oficialităților centrale și locale

15.30 – 15.40 Defilarea gărzii de onoare (strada Babadag)

15.40 – 17.00 Expoziție de tehnică și armament, drill show, concert de fanfară, reconstituiri istorice – moment artistic organizat de Asociația Culturală „Tomis“

17.00 – 19.00 Concert de muzică populară susținut de Ansamblul Artistic „Baladele Deltei“.

Un ceremonial militar similar va avea loc și la Babadag, în intervalul orar 8.00 – 12.30.

Începând cu ora 19.00, la Teatrul Jean Bart, vor avea loc o serie de momente artistice sub genericul „Dobrogea sărbătorește Marea Unire“, susținute de Corala Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian“, reconstituiri istorico-militare din timpul Primului Război Mondial, precum și o conferință susținută de prof. univ. dr. Sorin Cristescu, de la Universitatea Hyperion București, și o prelegere susținută de pr. Felix Neculai, consilier cultural al Episcopiei Tulcii.

Întreaga manifestare de sâmbătă, 27 octombrie este organizată cu sprijinul Centrului Cultural Jean Bart, al Bibliotecii Județene Panait Cerna, Episcopiei Tulcii, Inspectoratului Școlar Județean, Asociației Social Culturale „Emanoil St. Bogatu“, Asociației Culturale „Tomis“ și al  Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I“ Filiala Constanța.

 

Articolul precedentUn camion și un autoturism s-au ciocnit la Kogălniceanu. O persoană a fost descarcerată. Ambii șoferi sunt la spital
Articolul următorMedicul Tudor Năstăsescu rămâne managerul Spitalului Judeţean pentru încă patru ani