O hotărâre a Consiliului local al municipiului Tulcea, adoptată săptămâna trecută, în şedinţa ordinară din 24 aprilie 2019, cu votul unanim al celor prezenţi, a stabilit o taxă pentru Extrasul din Registrul Electoral, aşa cum cere legea, pentru partidele, alianţele politice şi electorale precum şi pentru organizaţiile minorităţilor ce participă la alegeri. Taxa a intrat în vigoare la data de 1 mai 2019 şi va rămâne în vigoare până în momentul în care va fi modificată, tot mai multe voci fiind – veţi vedea şi de ce – de părere că taxa trebuie modificată pentru că este foarte, foarte piperată.

Chiar dacă Anunțul de intenție nr. 7730 referitor la elaborarea „Proiectului de hotărâre privind stabilirea taxei pentru punerea la dispoziția partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, a unui extras din Registrul electoral, pe suport electronic sau hârtie” a fost făcut public pe siteul primăriei încă din 18.03.2019, nimeni nu a sesizat faptul că un astfel de extras, până atunci gratuit în format electronic, ar ajunge la un cost nu piperat ci foarte, foarte piperat. Aşa după cum reiese, vedeţi mai jos, din estimarea costurilor făcută de aparatul de specialitate din cadrul Primăriei Tulcea.

Notă de fundamentare cu salarii de 79.000 de lei pentru 9 funcţionari publici

O notă de fundamentare ce a Direcţiei Economice din cadrul primăriei Municipiului Tulcea a stabilit că pentru a li se pune la dispoziția partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale un astfel de extras din Registrul electoral trebuie achitată o taxă de 4 lei/filă, format A4. „Cam scumpă hârtia la Tulcea!”, a sesizat un reprezentant al unui partid politic a cărui nume nu îl vom aminti. Dar nu atât hârtia cât mai ales fila de registru care se oferă, „cu generozitate”, partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale la preţ de două ziare şi ceva, spre exemplu.

Pentru tarifele propuse spre analiză şi aprobare s-a întocmit de către Direcţia economică fişa de fundamentare din care rezultă:

Cheltuieli estimate în suma de: 88.339 lei

Cheltuieli material pentru listare registru electoral 70 pag*53 secţii votare = 3710*6 partide = 22.260 pagini.

Hârtie 15,893 lei/top x 45 topuri =713 lei

Tonere imprimantă 226,20 lei x 15 tonere= 6.000 lei

Tonere Xerox 200 lei x 2,5 tonere =500 lei

Cd-uri 6 x 3 lei= 18 lei

Cheltuieli lunare cu amortizarea mijloacelor fixe utilizate – 330 lei/lună

Cheltuieli brute cu salariile pentru 9 funcţionari – 79.000 lei (!!!)

Fond special plătit de U.A.T.  – 1778 lei

Conform fişei de fundamentare se stabileşte taxa pentru punerea la dispoziţia partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorate şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, a unui Extras din Registrul electoral, pe suport electronic sau hârtie, în cuantum de 4 lei/filă, format A4.” – se arată în nota de fundamentare ce a stat la baza hotărârii adoptate săptămâna trecută.

Nu ne permitem să plătim o astfel de sumă pentru Extrasul din Registrul Electoral

Extrasul din Registrul Electoral este util partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorate şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pentru multe lucruri. Unul dintre ele este acela că practic se intră în posesia bazei de date a electoratului „la zi”. Mai sunt şi alte utilităţi ce i se dau acestei baze de date importante, dar care ţin de bucătăria internă a fiecărui competitor electoral din categoria celor mai sus amintiţi. De la care sunt exceptaţi – surpriză! – cadidaţii independenţi. Tulcea are un primar independent care n-a avut acces la Extrasul din Registrul Electoral nici în 2016 şi probabil nici nu va avea acces nici în 2020, dacă va mai candida. Mai bine zis dacă va mai candida tot independent.

Legat de acest aspect, primarul independent al municipiului Tulcea, a declarat: „Nu am facut un calcul în ceea ce priveşte taxa ce trebuie plătită de fiecare competitor politic, dar dacă sunt aşa mulţi bani probabil că reuşim astfel să ne echilibrăm bugetul local cu banii de la partide. Că doar bugetul naţional a oferit sume generoase partidelor politice anul acesta, nu?”.

Dincolo gluma primarului municipiului, deloc pe gustul şefilor de filiale ale partidelor politice de la Tulcea, doar două formaţiuni politice au încercat, până azi, să intre în posesia acestui Extras din Registrul Electoral. Una dintre aceste formaţiuni politice, prin vocea preşedintelui filialei judeţene, a şi primit o … „notă de plată”.

Am aflat şi noi săptămâna trecută că s-a aprobat acea hotărâre de consiliu local prin care s-a stabilit taxa de 4 lei/filă, format A4 hârtie pentru extrasul din registrul electoral. Tocmai din acest motiv am solicitat să ni se ofere un preţ pentru varianta electronică a acestui extras, pe suport de hârtie rezultând un preţ piperat. Când ni s-a transmis că e vorba despre circa opt mii de lei pentru acest registru electoral, chiar şi în format electronic, am mulţumit pentru răspunsul telefonic şi am hotărât că nu ne permitem să plătim o astfel de sumă pentru ceva pentru care, până la adoptarea acestei hotărâri, nu se plătea nimic” a declarat Ştefana Zibileanu, preşedintele filialei unei formaţiuni politice.

Iar că în continuare nu se plăteşte nimic pentru extrasul de registru electoral în format electronic – atenţie, nu cel tipărit, pe format de hârtie A4! – stau dovadă hotărârile de consiliu similare de la marea majoritate a comunelor din judeţ sau de la oraşele Isaccea sau Măcin.

Primarul din Luncaviţa spune că taxa de la Tulcea este nelegală!

Preşedinte al unei filialei judeţene de partid, a doua care a solicitat de la Primăria Tulcea extrasul de registru electoral, Ilie Ştefan, primarul din Luncaviţa este foarte tranşant în privinţa hotărârii adoptate la Tulcea chiar şi cu votul colegilor săi de partid.

„Am aflat despre această taxă pentru extrasul de registru electoral şi tot ce pot să vă spun este că e o taxă nelegală. Nu pentru că nu ar fi fost în transparenţă decizională. A fost primul lucru pe care l-am verificat şi am aflat că a fost. Nu pentru că sunt incluse în taxă şi nişte costuri cu salarii imense ale unor funcţionari care oricum asta ar trebui să facă, că pentru asta sunt plătiţi. Şi nu pentru alte motive care fac din această taxă una nejustificat de mare şi care deja ar trebui să atragă atenţia Curţii de Conturi. Ci pentru simplul motiv că legea prevede două variante de transmitere a acestui extras de registru electoral: pe suport de hârtie şi respectiv pe suport electronic. Iar costul de 4 lei/filă, format A4 este pentru suportul de hârtie! Pentru suportul electronic ar trebui – teoretic – să plătim doar costul CD-ului care este de doar 3 lei. Dar se pare că lucrurile nu stau aşa şi indiferent de format, hârtie sau electronic, ni se solicită aceeaşi sumă de 4 lei/filă” a declarat Ştefan Ilie.

 

 

Articolul precedentSituaţiile critice impun soluţii critice: se caută medici ATI pe Facebook
Articolul următorInstrucție cu nave militare pe brațul Sfântul Gheorghe