Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării a organizat astăzi Conferința cu tema „Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării – Deschizător de drumuri pentru utilizarea Mecanismului ITI în România”.

În cadrul evenimentului a fost prezentată importanța SIDD DD pentru dezvoltarea teritoriului acoperit de macanismul de Investiții Teritoriale Integrate.

Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării s-a conturat din necesitatea de a răspunde eficient nevoilor de dezvoltare socio-economică loacală iar în acest context, ITI este identificat ca principal instrument de punere în aplicare a SIDD DD.

Unic în România, mecanismul financiar ITI Delta Dunării, înseamnă un buget dedicat teritoriului pe care îl acoperă de 1,1 miliarde de euro. SIDD DD a făcut operaţională ADI ITI odată cu aprobarea H.G. nr. 602/2016. ADI ITI Delta Dunării îşi capătă astfel identitatea în mecanismul de gestionare a celui mai mare proiect de investiţii al României.

-Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu: „Cel puțin  90% din fondurile de pe ITI vor fi atrase și vor rămâne în județul Tulcea. Am încredere că este un obiectiv realizabil”

Prezent la eveniment alături de conducerea ADI ITI și oficiali ai ministerelor implicate în gestionarea fondurilor europene, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu a subliniat importanța acestui mecanism financiar pentru județul nostru.

Aflat printre fondatorii mecanismului  Investiții Teritoriale Integrate, Teodorescu a spus: Trebuie să exploatăm această oportunitate. Nu putem să nu evidențiem rolul major pe care îl are acest mecanism ITI în dezvoltarea județului.

La originea acestui mecanism ITI stă o muncă de echipă, o muncă din care a rezultat o strategie care nu este perfectă, este perfectibilă.

Multă lume s-a îndoit și încă mai are dubii că acest mecanism ITI nu va merge. Stând de vorbă cu echipa din ADI ITI, personal pot să spun că, pe majoritatea componentelor, sunt mulțumit de ceea ce s-a întâmplat, se întâmplă, în implementarea acestui instrument. Faptul că am reușit să introducem pe lista de finanțare investiții importante pentru județul nostru este remarcabil.

Sunt și lucruri care probabil că nu satisfac, sunt aspecte care nu au depins de ADI ITI, și știți foarte bine că vorbim de un angrenaj instituțional ce ține de realizarea acestor proiecte.

Cel puțin  90% din fondurile de pe ITI vor fi atrase și vor rămâne în județul Tulcea. Am încredere că este un obiectiv realizabil.

Sunt mulțumit de ceea ce a făcut ADI ITI la Tulcea și aștept alături de tulceni să ne putem bucura peste doi, trei ani de investițiile majore finanțate prin acest instrument. Nu în ultimul rând țin să mulțumesc celor care au pus umărul la realizarea acestui mecanism ITI pentru județul Tulcea”.

-Unde suntem în prezent

La rândul său, președintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre a expus o imagine a ceea de înseamnă implementarea SIDD DD în prezent în teritoriul ITI.

„Având ca reper echilibrul între dezvoltarea economică durabilă a destinaţiei Delta Dunării şi protejarea mediului, SIDD DD face posibilă implentarea Investițiilor Teritoriale Integrate în județul nostru.

Practic la ora actuală vorbim de 1.583 de proiecte depuse pe ITI în valoare de aproximativ 857 de milioane de euro. Avem 553 de proiecte pentru care s-au semnat contracte în valoare de a aproximativ 193 de milioane de euro și vin din urmă 944 de proiecte aflate în evaluare în sumă de aproximativ 563 de milioane de euro.

În completare avem o serie de proiecte majore pentru Tulcea și mă refer la modernizarea și extinderea SJU, la modernizarea Portului Tulcea, investițiile care vizează Aeroportul Tulcea sau proiectele pe biodiversitate din zona ARBDD. Per total vorbim de proiecte de investiții a căror valoare depășesc 700 de milioane de euro.

Aceste cifre se leagă cu certitudine de Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării și existența mecanismului financiar ITI Delta Dunării”, a declarat președintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre.

Achiziţia de nave de transport prietenoase cu mediul este de asemenea un proiect care a prins contur şi care răspunde nevoilor comunităţilor din Deltă. Astfel, va fi totodată stimulată activitatea de turism.

Proiectele mari se concentrează pe Conectivitate

În Master Planul de Transport al României sunt prinse pe ceea ce înseamnă Conectivitate proiecte care aduc beneficii majore în plan local, regional şi naţional.

Un element important în realizarea conectivităţii îl reprezintă drumul expres Brăila-Tulcea-Constanţa, principala componentă a acestuia fiind podul peste Dunăre între Brăila şi Jijila (judeţul Tulcea). Proiectul Pod peste Dunăre (estimat la aproximativ 500 de milioane de euro ) are un rol strategic în ecuaţia dezvoltării economice.Este o investiție  reper pentru România, respectiv al patrulea pod ca importanță al Europei.

„Pentru Podul peste Dunăre, Portul Tulcea (proiect care include şi reabilitarea falezei din municipiu), Portul Sulina şi Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea sperăm ca depunerea cererilor de finanţare să se facă cel mai târziu în trimestrul I, anul viitor”, a precizat președintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre.

De asemenea, în cadrul evenimentului moderat de coordonatorul ITI Delta Dunării, Doina Surcel, reprezentantul WWF România, Cristian Mititelu, a făcut o prezentare a unui proiect inedit realizat în colaborare cu Google –  Delta Dunării este disponibilă în Street View pe Google Maps, putând fi parcursă de orice persoană din lume, cu o conexiune la internet. În total, sunt acoperiţi peste 1.500 de kilometri de canale şi drumuri.

La evenient alături de beneficiari ai mecanismului financiar ITI, reprezentanți ai mediului public și privat, a fost prezent și deputatul de Tulcea, Lucian Simion, fost Guvernator RBDD și inițiator al mai mulor proiecte de legi cu impact pozitiv pentru Delta Dunării.

Articolul precedentGala 100 – Oameni pentru Tulcea, Oameni pentru România!
Articolul următorŞAH: Locul I pentru Daniel Marțian la ”Memorialul Victor Țacu”