În vederea pregătirii deschiderii apelului de proiecte pentru programul Start-up Nation 2018, cel mai probabil chiar de  luna viitoare, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a organizat joi, 18 octombrie 2018, începând cu ora 16.00, o dezbatere cu mediul de afaceri din Tulcea la Sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Judeţean Tulcea.

La dezbatere, în faţa unei asistenţe de peste 200 de potenţiali beneficiari, au participat şi au răspuns întrebărilor, Paula-Marinela  Pîrvănescu, Secretar de Stat, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat,  George Fulina – Director executiv, Agentia pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Atragere de Investitii si Promovare a Exportului Constanta, Sterică Fudulea, reprezentantul al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România, singura organizație reprezentantivă pentru IMM-uri la nivel național, deputatul Lucian Simion, reprezentanți ai instituțiilor bancare partenere în program, reprezentanți ai firmelor aplicante în cadrul programului Start-up Nation şi, nu în ultimul rând, în calitate de gazdă, Dumitru Mergeani, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.

Din prezentarea făcută de secretarul de stat Paula-Marinela  Pîrvănescu, Start-Up Nation 2017 s-a dovedit a fi un succes, chiar dacă nu la nivelul aşteptat de asigurare a finanţării pentru 10.000 de firme.

„Ne-am propus să asigurăm finanţare start-up pentru 10.000 de firme şi, din păcate, am reuşit să semnăm contractele de finanţare cu doar 8444 de întreprinzători. Şi aici, tot din păcate, au fost peste 1000 de antreprenori care nu au reuşit să implementeze proiectele şi astfel au rămas în jur de 7200. Dar pentru aceşti aproximativ 7200 de beneficiari utilajele achiziţionate se văd, serviciile prestate sunt reale şi suucesul în afaceri se poate spune că există”, a declarat Paula-Marinela  Pîrvănescu.

Tocmai pentru a încuraja antreprenorii, destul de sceptici anul trecut, noul program de finanţare aduce câteva noutăţi ce vor aduce un plus de interes şi totodată o apentenţă pentru afaceri şi în zone mai puţin dezvoltate.

Dacă pentru start-up nation de anul trecut se încuraja antreprenoriatul din zonele deja dezvoltate, de această dată se va pune accentul şi pe categorii defavorizate, iar la sugestia fostului Guvernator al Deltei Dunării, Lucian Simion, şi pe zone defavorizate.

„Trebuie să avem în vedere nu doar categoriile defavorizate când vorbim de o stimulare prin punctaj ci şi zonele defavorizate şi cred că pentru zona Delta Dunării, ca şi pentru zona Munţilor Apuseni, de ce nu, trebuie să avem în vedere acordarea unui bonus”, a spus fostul Guvernator.

Tocmai acest „bonus” pentru antreprenorii din Delta Dunării a provocat asistenţa să lanseze celor prezenţi la prezidiu justificata întrebare: cum se poate finanţa o activitate start-up în turism când în deltă aceasta este una sezonieră?

Bună întrebare din sală, dar răspunsul a fost cât de poate de crud. Nu se poate!

„Fiind vorba despre o activitate de turism sezonieră, angajaţii trebuie păstraţi pe parcursul întregului an aşa că pentru turism acest program nu este tocmai o oportunitate. Nu putem adapta un program cum este Start-Up Nation pentru o anumită zonă sau pentru un anumit tip de activitate. Sunt şi alte oportunităţi de investiţii în producţie şi servicii”, a mai spus Paula-Marinela  Pîrvănescu.

La rândul său, Sterică Fudulea, reprezentantul al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România a declarat că sunt o serie de activităţi conexe turismului care se pot încadra în acest program. „Cinstit, dacă ar fi o afacere cu succes garantat prin acest program nu aş spune care este ci aş face-o eu! Ar fi câteva ce se pot face la Tulcea, dar desigur că nu am să spun care sunt, dar strict în sectorul turism pot spune că sunt destule servicii conexe turismului ce pot obţine finanţare şi pot fi poveşti de succes. Şi nu vorbim strict de transport sau catering, care s-au mai făcut şi au avut succes dovedit. Mai sunt şi altele!”.

Concluzia celor prezenți a fost aceea că se anunță o concurență mai mare ca anul trecut pe noul Start-Up Nation și că foarte multe proiecte cu peste 90 de puncte vor rămâne fără finanțare. Tocmai pentru a evita situația de anul trecut a fost eliminată regula primul venit primul servit astfel încât programul să rămână deschis mai multor proiecte și se va merge până la o contractare inițială de 150% tocmai pentru ca proiecte potențial bune să primească finanțare.

Articolul precedentTrei case au fost la un pas să ia foc, din cauza unui incendiu de vegetaţie
Articolul următorPeste 2000 de locuri de muncă vacante în Uniunea Europeană, disponibile pentru tulceni