Marți, 18 decembrie 2018, publicul tulcean iubitor de tradiție și folclor a participat la cea de a IX-a ediție a Festivalului „Multietnic“, un eveniment organizat de Consiliul Județean Tulcea și Centrul Cultural „Jean Bart“ cu ocazia Zilei Minorităților.

Cu acest prilej, oficialitîțile locale și județene au înmânat diplome ansamblurilor participante, respectiv Ansamblul Folcloric „Lotca“, Ansamblul de dansuri „Molodțî“, Ansamblul de dansuri „Solovei“, toate trei ale Comunității Rușilor Lipoveni din Tulcea, Ansamblul „Zadunaiska Sici“ al Uniunii Ucrainenilor din Tulcea, Grupul Vocal „Narenler“ al Unității Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România,  Ansamblul de dansuri „Chave Zurale” al Partidei Romilor „Pro Europa“ Tulcea, Ansamblul de dansuri „Daima“ al Comunității Aromâne din Tulcea, Ansamblul de dansuri „Tuna“ al Uniunii Democrate Turce din Tulcea, Ansamblul de dansuri „O mie de porumbei“ al Uniunii Elene din Tulcea, Ansamblul „Careras“ al Comunității Romilor din Tulcea, Ansamblul de dansuri „Danubius“ al Centrului Cultural „Jean Bart“

„Pentru noi, tulcenii, 18 Decembrie este o zi cu o semnificație deosebită, iar acest lucru se datorează faptului că armonia dintre etnicii din Tulcea a devenit, de-a lungul anilor, o marcă înregistrată a județului nostru. Multiculturalitatea nord-dobrogeană, această caracteristică ce dă specificitate județului nostru ne impune celebrarea zilei de 18 Decembrie așa cum se cuvine: alături de reprezentanții comunităților din întreg județul.

Vreau  să profit de ocazie și să îi felicit pe toți cei care își dedică timpul liber păstrând și promovând tradiția, cultura fiecărei etnii din acest județ. Atât cei din cadrul ansamblurilor, cât și cei care lucrează cu acești tineri zi de zi sunt de admirat: dumneavoastră, doamnelor și domnilor, sunteți cei care duc mai departe povestea unei zone absolut inedite, unui spațiu cultural creat prin împletirea celor mai frumoase tradiții, adunate din mijlocul celor mai diferite comunități etnice. Tuturor celor prezenți, artiști sau spectatori, vă doresc Mulți Ani fericiți!“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

Declarată Ziua Minorităţilor Naţionale din România, prin Hotărâre de Guvern, în 1998, ziua de 18 decembrie amintește de momentul în care Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase – ca document internaţional ce oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general.

Articolul precedentFemeie de 85 de ani omorâtă pe loc de o mașină, lângă Cerna. Poliția a instituit filtre pentru depistarea șoferului fugar
Articolul următorPolițiștii de la SAS au dus cadouri la centrul Cireșarii