În această după-amiază, la sediul PNL de pe strada Concordiei, secretarul general al filialei tulcene PNL, Gabriel Herea, alături de preşedintele „Municipalei”, Michael Gudu şi Ştefan Caraman, au susţinut o conferinţă de presă cu tema „Efectele nocive ale Bugetului de stat 2019 pentru români şi România”. În deschiderea conferinţei, preşedintele organizaţiei municipale, Michael Gudu, a semnalat faptul că majoritatea primăriilor cu peste 2000 de locuitori vor avea de pierdut în acest an ca urmare a faptului că noua formulă de calcul privind fondurile alocate de la bugetul de stat pentru primării îi va dezavantaja.

„Formula de calcul privind bugetul minim pentru primării este simplă: se ia numărul de locuitori şi se înmulţeşte cu 1000 de lei. Ce garantează bugetul de stat? Că fiecare primărie de comună va avea un buget minim de 2 milioane de lei. Asta înseamnă că celor cu mai puţin de 2000 de locuitori li se vor aloca fonduri de la buget, dacă va fi cazul, iar cele cu peste 2000 de locuitori nu vor primi nimic. Dacă mai punem şi transferul obligaţiilor sociale de la bugetul de stat la cel local rezultă o presiune foarte mare pe fiecare unitate administrativ teritorială”, a precizat Michael Gudu.

În completare, secretarul general al PNL Tulcea, Gabriel Herea, a ţinut să avertizeze că „bugetul pentru 2019 duce la prăbuşirea economiei, blochează investiţiile administraţiilor locale şi pune în pericol siguranţa naţională”.

„Bugetul PSD – ALDE se bazează pe o creştere economică nerealistă de 5,5% în condiţiile în care anul trecut au prognozat o creştere de 6,1% şi au încheiat 2018 cu 4,1%, iar pentru 2019 Comisia Europeană estimează 3,8%. Inflaţia, în 2018 au prognozat-o la 3,7% şi la final de an a fost 4,6% iar pentru 2019 mizează pe o creştere a preţurilor doar de 2,8%. Astfel, bugetul PSD – ALDE este construit cu “bani falşi”, cu alocări bugetare din pix care nu pot fi realizate şi vor fi din nou sacrificate bugetele locale şi investiţiile. Firmele vor fi sugrumate prin acest buget şi prin alte reglementări fiscale absurde cum sunt cele prevăzute în OUG 114/2018. Angajaţii din mediul privat nu au nicio speranţă de îmbunătăţire a veniturilor şi a nivelului de viaţă”, a transmis Gabriel Herea.

La rândul său, Ştefan Caraman, fost membru fondator al USR Tulcea, actualmente membru al PNL Tulcea, a ţinut să remarce faptul că bugetul descurajează primarii care vor să accese fonduri europene, însă alocările pentru PNDL sunt foarte generoase. „Sunt fonduri pentru acele investiţii care nu se văd!” a spus Ştefan Caraman amintind de cazul firmei Hercinic SRL din judeţul nostru care a obţinut mai multe contracte de la Ministerul Dezvoltării Regionale.

Articolul precedentWinter Cup la fotbal în sală pentru copii la Tulcea
Articolul următorVacă salvată de pompieri dintr-un şanţ adânc de trei metri