Dacă anul trecut, în ultima zi de înregistrare a dosarelor depuse de beneficiarii ajutorului pentru încălzirea locuinţei în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, cu modificările şi completările ulterioare, erau validaţi opt beneficiari de ajutor pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică anul acesta s-au validat doar două dosare. O scădere dramatică se înregistrează şi la beneficiarii ajutorului pentru încălzirea locuinţei ce folosesc gazele naturale: anul trecut erau 13 dosare validate, anul acesta s-au depus doar 4. Şi la beneficiarii de încălzire cu lemne sau cărbuni este o scădere semnificativă de la 34 de beneficiari în anul 2017 la început de iarnă la numai 15 anul acesta la data de 20 noiembrie.

O scădere este şi la beneficiarii pentru încălzirea locuinţei racordaţi la sistemul centralizat şi anume de la 374 în data de 20 noiembrie 2017 la numai 229 în data de 20 noiembrie 2018.

Toate aceste scăderi dramatice ale beneficiarilor ajutorului pentru încălzirea locuinţei nu fac decât să confirme faptul că legislaţia din 2011, cu toate modificările şi completările ulterioare, nu mai este de actualitate, cu toate că sunt unele păreri care spun că n-a fost nici măcar în 2011 de actualitate.

Este poate şi motivul pentru care un proiect de lege propus de parlamentari vizează majorarea considerabilă a cuantumului ajutorului de încălzire, indiferent de tipul combustibilului utilizat de sistemul de încălzire a casei, pentru categoria de beneficiari ale caror venituri sunt mici. Aceasta modificare se regăseşte într-o propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece şi a fost inregistrată la Senat pentru dezbateri. Astfel, valoarea ajutorului de încălzire acordat persoanelor cu probleme financiare ar putea crește față de nivelul prezent. Mai exact, ajutorul de încălzire pentru gaze naturale s-ar putea majora cu peste 60%, iar valoarea ajutorului pentru combustibili solizi sau petrolieri ar urma să se ajusteze cu peste 120%.

Potrivit proiectului de lege, persoanele care au un venit mediu lunar de până la 155 lei și se încălzesc cu gaze ar putea primi suma de 429,5 lei, față de 262 de lei, cât primesc în prezent. Persoanele care se încălzesc cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri și au un venit net mediu lunar de 155 de lei, ar putea primi 120 de lei, față de 54 de lei, cât primesc în prezent.

O altă prevedere a proiectului este și majorarea plafonului de venituri până la care se pot primi aceste ajutoare pentru încălzirea locuinței, respectiv de la 615 lei, la 1.082 lei.

Această ultimă modificare se impune de mai mulţi ani şi asta pentru că aceste tranşe de venit au rămas neschimbate în condiţiile în care salariile s-au mărit şi pensiile au crescut.

„Se face raportarea la veniturile din iarna 2011-2012 şi acum deşi ne pregătim de sezonul rece 2018-2019. În condiţiile în care din 2012 încoace au tot fost majorate salariile şi pensiile vă daţi seama că acele tranşe de venit stabilite iniţial pentru oameni cu venituri mici acum nu mai sunt de actualitate. Salariul minim s-a majorat de şase-şapte ori, punctul de pensie s-a majorat sau indexat an de an şi astfel tot mai puţini beneficiari de la an la an s-au mai încadrat în acele tranşe de venit”, a declarat Ştefana Zibileanu, directorul Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială din cadrul Primăriei Tulcea.

Articolul precedentAu furat în Austria și au fost arestați la Tulcea. Acum sunt în arest și așteaptă extrădarea
Articolul următorDouă zile de conferinţe şi dezbateri sub patronajul Ministerului Cercetării şi Inovării la Tulcea!