Este cea una dintre cel mai importante sărbători ale comunei Luncavița și printre cele mai mari ale nordului Dobrogei și reprezintă alături de Sărbătoarea Moșoaielor cele două axe ale activităților tradiționale luncăvițene. Evenimentul se desfășoară într-un spațiu larg, special amenajat, în zilele de sâmbătă și duminică cele mai apropiate de Sf. Petru și Pavel, sărbătoriți pe 29 iunie. Este închinat teilor și mierii de albine, ca ofrandă adusă acestor bogății aflate în teritoriul administrativ al comunei, unde peste 5000 de hectare de păduri atrag stupine din toate colțurile țării și de peste hotare.
Sărbătoarea Teilor este veche și a fost interzisă în anii ’70, dar reluată în anul 2001. Imnul care deschide și închide manifestarea este „Geamparaua Teilor” compus de Puiu Spiru, marele rapsod și compozitor local din perioada interbelică, unul dintre amfitrionii sărbătorii interzise luncăvițene: ”Între Dunăre și Mare, pe pământul Dobrogei,  An de an, e Sărbătoarea Florilor de Tei!” Cetățenii comunei expun produse realizate de ei, miere de albine, împletituri din papură, ceramică, produse gastronomice, produse artizanale și se încing în hore „ca-nLuncavița!”.

„Ediție nouă, a optsprezecea, Sărbătoarea Teilor se apropie, ca în fiecare an, de prima duminică de după Sfinții Apostoli Petru și Pavel, când se încheie oficial sezonul melifer și se adună atât de dulcea recoltă a mierii prețioșilor arbori cu flori parfumate și frunze în formă de inimă.  Pe 1 iulie 2018, adică mâine, sărbătorim majoratul, iar dorința de a fi un eveniment reușit implică foarte multă muncă și stres, care se dau uitării când totul se termină cu bine. Tradiția este legată ombilical de oameni, fără de care nu ar exista. Lor, oamenilor adevărați care se implică, le mulțumesc pentru toți acești optsprezece ani!” a declarat primarul comunei Luncavita, Ilie Stefan.

Petrecerea va dura până către miezul nopții, la terasele și corturile amplasate lângă scena pe care vor concerta artiștii localși și invitați.

Articolul precedentSoluții pentru legalizarea fiscală a punctelor gastronomice din Delta Dunării
Articolul următorJudețul Tulcea, oficial izolat din cauza pestei porcine africane!