Este zi de mare sărbătoare pentru creștin-ortodocși.

Sfântul Ierarh Partenie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 7 februarie.

Născut în Melitopole, Misia (Asia Mică), Sfântul Partenie era fiul unui diacon al bisericii din cetatea natală, Hristofor.

Sfântul Partenie a fost pescar de meserie, neştiutor de carte, dar foarte bun şi milostiv cu oamenii. Cunoscut pentru aceste daruri ale sale, la 18 ani a fost chemat de episcopul cetăţii Melitopole, Filip, care l-a trimis să înveţe carte, după care l-a hirotonit preot.

Pentru nevoinţa sa şi pentru sfinţenia vieţii sale a primit de la Dumnezeu daruri minunate de vindecare a celor suferinzi. Pentru aceasta a fost hirotonit episcop al Lampsacului de arhiepiscopul Cizicului, Ahilie.

Locuitorii acestei cetăţi erau însă în cea mai mare parte închinători la idoli. „De aceea nu înceta sfătuindu-i, mustrându-i, rugându-i şi arătându-le calea adevărului şi făcând minuni întru numele lui Hristos, tămăduind pe bolnavii lor, până ce i-a adus la cunoştinţa adevăratului Dumnezeu”. (Vieţile Sfinţilor)

Mulţi vedeau faptele sale minunate, credeau în Hristos şi se botezau.

Sfântul Partenie este cunoscut pentru darul său de a vindeca oamenii stăpâniţi de duhuri rele.

A venit odată la dânsul un om care avea în sine un duh necurat. Apropiindu-se de omul lui Dumnezeu, adică de Partenie, sfântul i-a spus acestui duh rău să iasă din zidirea lui Dumnezeu. „Şi unde îmi vei poruncii să mă duc”, a întrebat cel izgonit. Sfântul i-a zis lui: „Îţi dau eu un loc unde să mergi”. Zis-a lui diavolul: „Mi se pare că îmi vei zice să mă duc în porci”. Grăit-a lui sfântul: „Ba nu, îţi voi da ţie un om, în care intrând să locuieşti, dar numai din acesta acum să ieşi”. (Vieţile Sfinţilor)

„Cu adevărat o vei face aceasta, sau numai grăieşti aşa că să mă scoţi de aici?”, spune diavolul. „Cu adevărat îţi zic că am un om gata, în care, intrând, să locuieşti de vei voi, dar să ieşi din omul acesta degrabă”. Diavolul, plecându-se la cuvântul Sfântului Partenie, cerea să-şi câştige făgăduinţa de la dânsul. Atunci Sfântul Partenie a zis: „Iată, eu sunt omul, intră şi locuieşte în mine”.

„Iar diavolul, ca de foc arzându-se, i-a strigat: \”Vai mie, în bun vas locuind eu, după atâta timp mă izgoneşti. Mare rău îmi vei face de voi intra în tine. Cum voi putea să intru în casa lui Dumnezeu?\” Acestea zicându-le diavolul, a ieşit din om şi s-a dus în locuri pustii şi neumblate, iar omul acela a rămas sănătos, prin darul lui Hristos şi lăuda pe Dumnezeu”. (Vieţile Sfinţilor)

Aproape de sfârşitul vieţii sale, Sfântul Partenie s-a îmbolnăvit şi chemându-se de Domnul, s-a dus la El în ziua de şapte februarie.

Articolul precedentMinisterul Sănătății caută medici și asistenți care vor să plece în Turcia și Siria. Care sunt condițiile
Articolul următorUn supermarket vrea să pună pe raft mai puțină carne – Alimentele care îi vor lua locul