Sfântul Mucenic Platon este pomenit în calendarul creştin ortodox la 18 noiembrie.

Sfântul Platon a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305), persecutor al creştinilor. Era din cetatea Ancira (azi Ankara), din Galatia, Asia Mică, din familie creştină; fratele său Antioh a avut şi el tot sfârşit mucenicesc.

Propovăduitor al Evangheliei printre păgâni, Sfântul Platon era foarte tânăr când a fost prins de autorităţi şi dus înaintea guvernatorului. Aici, au fost rânduiţi doisprezece ostaşi care să se schimbe şi să îl bată pe rând.

Supus la chinuri cumplite, le-a îndurat ca un mucenic.

În tot felul chinuit, după multă vreme Agripin, guvernatorul, i-a spus: „Ticălosule, miluieşte-te pe tine însuţi şi dacă nu vrei să te închini zeilor, apoi zi măcar cuvintele acestea: Mare este zeul Apolon şi îndată voi înceta a te chinui şi te vei duce cu pace la casa ta”. La această propunere care părea acceptabilă, făcând cedarea neînsemnată, Sfântul a răspuns: „Să nu-mi fie mie aceasta a-mi milui trupul şi a pregăti sufletul pentru focul gheenei”.

Răspunsul Sfântului Mucenic Platon este o pildă bună pentru toate vremurile, spune părintele Nicolae Steinhardt, făcând referire la un caz asemănător, martiriul Sfântului Mucenic Crescent din Mira Lichiei. Mucenicul nu jertfeşte „de formă”, credincios sieşi şi Stăpânului său – moare fără a se întina printr-un act care nu ar fi fost altceva decât un şiretlic odios şi ridicol („Dăruind vei dobândi”, Nicolae Steinhardt).

Forma, în această lume, spune părintele Steinhardt, nu poate fi despărţită de fond. După ce am iscălit un act ori am jertfit idolilor, forma şi fondul s-au sudat încât nicio putere din lume nu mai poate spune care-i una şi care-i alta.

La sfârşitul tuturor chinurilor, Sfântului Platon i s-a tăiat capul.

Sfântul Mucenic Roman era originar din Palestina. A slujit ca diacon la biserica din Cezareea. În timpul persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de Diocleţian, Sfântul Mucenic Roman se afla în Antiohia Siriei propovăduind pe Mântuitorul Iisus Hristos.

La o sărbătoare în cinstea zeilor, Sfântul Mucenic Roman a ieşit înaintea conducătorului oraşului strigându-i înşelarea de care era orbit, căci el mergea la idoli şi nu îl vedea pe adevăratul Dumnezeu Iisus Hristos. Pentru acest fapt a fost supus chinurilor şi în cele din urmă omorât. 

Articolul precedentMinistrul Virgil Popescu: Avem o criză a gazelor naturale, care este o criză artificială creată de Federaţia Rusă, prin Gazprom
Articolul următorAlertă sanitară: o boală misterioasă a șocat lumea medicală. Cum afectează creierul