De câteva zile a început pregătirea terenului pe care se va construi Podul de peste Dunăre, care va lega Tulcea de Brăila şi Galaţi. Direcţia Silvică Tulcea a anunţat începerea defrişărilor pe terenul pe care se va ridica podul de peste Dunăre, ce va face legătura între regiunile istorice Dobrogea şi Moldova.

„Am autorizat astăzi defrișarea vegetației forestiere de pe culoarul de expropriere a investiției „Pod peste Dunăre în zona Brăila”, pe malul județului Tulcea. Evident, este o defrișare legal aprobată, prin Ordin al Ministrului Apelor și Pădurilor (Nr. 1166/07.12.2018). În câteva zile va fi exploatată masa lemnoasă, iar amplasamentul va fi predat către CNAIR liber de sarcini pentru etapele ulterioare edificării acestui obiectiv mult așteptat de către toți locuitorii județului nostru” a anunţat Direcţia Silvică Tulcea la sfârşitul săptămânii trecute.

Ordinul de începere a lucrărilor la podul peste Dunăre care va lega judeţele Tulcea şi Brăila, va fi dat în a doua decadă a acestei luni. Iniţial se anunţase că acest ordin urma să fie dat pe data de 10 decembrie.

Astfel, din cauza unor avize care mai necesită timp pentru a fi emise, ordinul de începere a lucrărilor la podul peste Dunăre va fi dat în perioada 20-23 decembrie.

Reamintim faptul că, recent Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA a anunţat pe site-ul propriu faptul că a depus la Uniunea Europeană cererea de finanţare pentru proiectul podului în vederea obţinerii de finanţare nerambursabilă alocată prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient, Componenta 1, Obiectiv Specific 2.1 – Apel de proiecte pentru Dezvoltarea Infrastructurii Rutiere – proiecte noi de investiţii, Operaţiunea – Creşterea mobilităţii pe reţeaua rutieră TEN-T globală, a fost depusă în data de 3 decembrie.  Obiectivul general al proiectului este construirea unui pod peste fluviul Dunărea cu o lungime de 1.974,30 m. Ecartamentul vertical va fi la 38 m de la nivelul maxim de inundaţii, îndeplinind criteriilor de navigaţie pe Dunăre; construirea a 19,05 km de drum de 2×2 benzi între Brăila şi Jijila; construirea a 4,350 km de linii de legătură 2×1 spre Măcin. Rezultatele aşteptate ale proiectului sunt: 1) construirea unui pod peste fluviul Dunărea cu o lungime de 1.974,30 m; 2) reducerea timpului de călătorie între localităţile de pe ambele maluri ale Dunării, în zona Brăila şi creşterea traficului mediu pentru traficul de tranzit; 3) 19,05 km de drum de 2×2 benzi între Brăila şi Jijila; 4) 4,350 km de linii de 2×1 piste de legătură spre Măcin.

Potrivit beneficiarilor, proiectul pod peste Dunăre contribuie la atingerea principalului rezultat urmărit în promovarea investiţiilor prevăzute în cadrul OS2.1.- reducerea timpului mediu de călătorie. Valoarea totală a acestuia este de 2.588.859.095 lei şi va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 75% contribuţia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională – 1.634.591.038,58 lei, 25% contribuţia proprie – 544.863.679,51 lei, restul de 409.404.377,20 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.

Articolul precedentCăţel salvat de pompieri din Lacul Ciuperca
Articolul următorA început Cupa Municipiului la fotbal în sală cu o mare surpriză!