Pontonul la care Raluca Turcan a tăiat panglica alături de alte șase persoane în urmă cu trei săptămâni s-a scufundat parțial noaptea trecută. În fotografiile publicate pe rețelele de socializare se observă că pontonul se află scufundat jumătate în apele Dunării.

Pontonul era folosit ca centru itinerant pentru copiii cu dizabilități din țară și se afla ancorat în dreptul comunei Mahmudia.

„Cam așa se întamplă la stat. Niciun interes sa fie bine folosiți banii contribuabililor. Niciun stimulent să iasă investitța bine. Doar interesul de a fi văzut tăind panglica. Și da, sunt efectiv 7 politicieni care se înghesuie să o taie”, a comentat ironic fostul ministru Claudiu Nasui.

„Pontonul nu este scufundat. Unde a fost ancorat în zona respectivă apele Dunării erau crescute. În momentul în care s-au tras apele el s-a bandat puțin, dar nu s-a răsturnat sau a luat apă. Domnul primar a vorbit acum la Consiliul Județean să vină o navă specializată să îl poată îndrepta. Nu are nicio problemă”, a declarat secretarul comunei Mahmudia.

Ce spun reprezentanții Fundației SERA România:

„De când a fost inaugurat și până când își va începe propriu-zis activitatea cu beneficiarii, pontonul a fost legat de mal la Mahmudia. Pentru a putea începe activitatea, mai sunt de parcurs câteva etape obligatorii: avem nevoie de rezolvarea transcrierii proprietății și de definitivarea și avizarea de finanțator a echipei tehnice și de management necesare (șeful de centru, echipa de terapeuți și echipa de supraveghere tehnică). Este o echipă care va fi mobilă, formată din oameni care trebuie să aibă disponibilitatea de a locui o vreme pe ponton, în perioadele cu deplasări în Delta Dunării, ceea ce a generat un proces dificil și lung de recrutare.
Până atunci, am decis ca pontonul să fie menținut la mal, în Mahmudia.
De aseară și până azi dimineață, din cauza condițiilor meteo și din cauza adâncimii mici a apei din acea zonă, vasul s-a sprijinit de fundul apei și a început să se încline. În plus, ca urmare a unei defecțiuni la generatorul care asigura alimentarea electrică a pompelor de santină, menite să scoată apa, pontonul a început să ia apă. Precizăm că vasul nu este scufundat, ci a fost inundată o parte din subsol, fără să fi fost afectate dormitoarele sau cabinetele de terapie, iar situația se va reglementa în câteva zile.
Astăzi dimineață, am contactat specialiștii de la fața locului pentru a decide care este cea mai bună soluție de evacuare a apei și de punere pe linia de plutire corectă. Deja o firmă specializată lucrează în acest sens și, până la mijlocul săptămânii viitoare, vasul va fi repus pe linia de plutire.
Estimăm că centrul de recuperare își va începe activitățile cu beneficiarii în luna noiembrie.”

Sursa foto Ziarul Amprenta

Citiți și Centru itinerant pentru recuperarea copiilor cu dizabilități din Delta Dunării

Sursa: Realitatea de Tulcea

Articolul precedentBilanț coronavirus 15 octombrie: 15.828 cazuri noi, 365 decese
Articolul următorPașaportul verde nu va fi obligatoriu la intrarea în supermarketuri. Anunțul lui Arafat