Consiliul Județean Tulcea a aprobat în ședința ordinară din această lună două proiecte de hotărâre privind locuințele ANL destinate tinerilor specialiști din sănătate. Este vorba, pe de o parte, de hotărârea privind stabilirea cuantumului chiriilor și a contractului cadru de închiriere pentru locuințele construite de Agenția Națională pentru Locuințe iar, pe de altă parte, de lista de repartizare a locuințelor.

Prin primul proiect se stabilește cuantumul chiriei pentru locuințele construite de Agenția Națională pentru Locuințe destinate tinerilor specialiști din domeniul sănătății, situate în Municipiul Tulcea, str. Spitalului nr. 46A, Scara A şi B. Astfel, cuantumurile chiriilor pentru locuințele de la scara A sunt următoarele: între 90 de lei și 281 de lei la parter, între 198 de lei și 386 de lei la etajul 1, între 206 de lei și 269 de lei la etajul 2, între 206 lei și 397 de lei la etajul 3, între 185 de lei și 424 de lei la etajul 4, între 345 de lei și 519 lei la etajul 5, toate valorile fiind stabilite funcție de tipul locuinței: garsonieră, apartament (numărul de camere și tip). De asemenea, pentru scara B, cuantumul chiriilor este cuprins între 228 de lei și 345 de lei (etajele 1 și 2).

De asemenea, în proiect este stabilită și cota autorităţii publice locale în cuantum de 1% din valoarea de înlocuire a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, realizate prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, aplicabilă numai titularilor de contract cu vârsta de peste 35 de ani.

Din cauza izolării și distanțelor mari față de marile orașe, există o reticență a medicilor specialiști de a se stabili și activa în județul Tulcea, situația în care în Spitalul Județean de Urgență se lucrează cu puțin peste jumătate din efectivul minim necesar de medici specialiști, deși periodic se publică anunțuri cu privirea la organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante. În aceste condiții, munca medicilor este cel puțin dublă față de accepțiunea normal din normativele în vigoare, exceptând orele de gardă, care prin natura lor sunt ore efectuate în afara programului de lucru normal.

Tocmai pentru rezolvarea acestei situații, una dintre soluții a fost realizarea unei investiții privind construcția de locuințe pentru tineri specialiști în domeniul sănătății, care vor fi închiriate conform prevederilor legale.  Astfel, contractele de închiriere se încheie pe o durată de 5 ani de la data repartizării locuinței și vor cuprinde clauze referitoare la recalcularea chiriei pentru titularii de contract care au împlinit vârsta de 35 de ani și actualizarea anuală a cuantumului chiriei.

În cadrul aceleiași ședințe a fost aprobată și lista de repartizare pentru locuințele construite de ANL destinate medicilor. Conform acesteia, nu mai puțin de 29 de medici specialiști vor putea locui cu chirie în blocurile de pe strada Spitalului.

 

 

Articolul precedentRezultatele acțiunilor polițiștilor tulceni desfășurate în perioada sezonului estival 2018
Articolul următor„Biblioteca vie” de la Penitenciarul Tulcea